V TUJE KRAJE

Slovenski še vedno »močnejši« od hrvaškega

Jurij Pajk
19. 3. 2023, 19.47
Posodobljeno: 19. 3. 2023, 19.49
Deli članek:

Moč oziroma uporabnost potnih listov posameznih držav ocenjujejo na podlagi dostopa do držav brez vizuma.

Media24
Slovenski potni list

Pred dnevi je hrvaški premier Andrej Plenković sporočil, da je po ukinitvi vizumov za potovanja v Združene države Amerike Hrvaška uradno med štirimi evropskimi državami, ki so del programa Global Entry. Državi sta sporazum o vstopu Hrvaške podpisali aprila lani, zdaj pa je naša južna soseda tudi uradno med štirimi evropskimi državami, ki so del omenjenega programa.

Program Global Entry vnaprej odobrenim potnikom omogoča hitrejši prehod ameriških mej – takšnim potnikom tako ni treba čakati v vrsti za prehod skozi kontrolo. Vanj so vključene le še Velika Britanija, Nemčija in Švica, namenjen pa je potnikom z nizkim tveganjem, ki morajo sicer za dovoljenje za hitri vstop zaprositi še pred prihodom v državo. Ameriška mejna policija takšen vstop odobri po temeljitem preverjanju potnika in intervjuju z njim.

Hrvaški državljani lahko v Združene države Amerike brez vizuma potujejo od leta 2021, največ za 90 dni. Slovenski državljani vizuma za vstop v novi svet ne potrebujejo že več let.

Dostop do držav brez vizuma

Britanska pravna pisarna Hanley & Partners na podlagi tega – dostopa do držav brez vizuma – ocenjujejo moč oziroma uporabnost potnih listov posameznih držav. Seznam oblikujejo s pomočjo podatkov Mednarodnega združenja za zračni transport (IATA). Koliko držav torej lahko obiščejo imetniki določenega potnega lista in kakšne so vizumske omejitve? Na vrhu nič novega, na dnu pa tudi ne

Osebe z japonskim ali singapurskim potnim listom lahko vstopijo v 193 držav brez vizuma oziroma ga lahko prejmejo ob vstopu v državo. Japonska in Singapur sta bila na prvem mestu že lani in predlani. Sledita južnokorejski in nemški potni list, ki sta lani omogočala vstop v 190 držav, letos pa je z južnokorejskim mogoče vstopiti v 192 držav, z nemškim pa v 191.

V prav toliko držav je mogoče vstopiti s španskim potnim listom, s finskim, italijanskim in luksemburškim pa v 190. Peto mesto si delijo Avstrija, Danska, Nizozemska in Švedska, katerih potni listi omogočajo vstop v 189 držav. Sledijo Francija, Irska, Portugalska in Združeno kraljestvo, katerih potni listi odpirajo vrata v 188 držav. Na sedmem mestu so potni listi Belgije, Češke, Nove Zelandije, Norveške, Švice in Združenih držav Amerike, s katerimi je mogoče vstopiti v 187 držav.

V eno manj je mogoče vstopiti s potnimi listi Avstralije, Kanade, Grčije in Malte, v 185 držav pa z madžarskim ali poljskim potnim listom. Na 10. mestu sta Litva in Slovaška, katerih potni listi omogočajo vstop v 184 držav.

Slovenija je skupaj z Latvijo in Estonijo na 11. mestu – njihovi potni listi omogočajo vstop brez vizumov v 183 držav. Iste tri države so še lani bile na 10. mestu, vendar pa so njihovi potni listi bili »šibkejši« – z njimi je bilo mogoče vstopiti v 181 držav. Še leto prej je slovenski potni list bila na 11. mestu.

Hrvaški potni list za potovanje ni tako priročen kot slovenski – na seznamu je uvrščen na 18. mesto skupaj s Čilom in Monakom, katerih potni listi omogočajo vstop v 175 držav.

Na dnu lestvice so sirski, iraški in afganistanski potni list, ki omogočajo vstop brez vizuma v 30, 29 in 27 držav.

Kakšne so posledice vojne?

Kako je vojna v Ukrajini vplivala na uporabnost ruskega potnega lista? Če je ta leta 2021 omogočal vstop v 118 držav in je zasedal 52. mesto ter lani vstop v 119 državah in 50. mesto, se stanje letos ni kaj prida spremenilo: z ruskim potnim listom je mogoče brez vizumov vstopiti v 118 držav. S tem je na letošnji lestvici na 51. mestu. Z ukrajinskim potnim listom je mogoče vstopiti v 144 držav, število je nespremenjeno od lani. Še leta 2021 pa je odprl vrata v »le« 136 držav.

Media24
Slovenski potni list