Sovražni govor

Nika Kovač o strateškem svetu, ki ga bo vodila: "Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger"

S.R./STA
17. 3. 2023, 17.51
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 18.14
Deli članek:

Danes je z delom začel strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, na čelu katerega bo sedela direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Na današnji ustanovni seji so začrtali prioritete dela.

S.R. / M24
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.

Namen strateškega sveta, v katerem bodo sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na osebno povabilo premierja Roberta Goloba, vodila pa ga bo direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, je nasloviti sovražni govor, da ga bo moč preprečevati in po potrebi tudi sankcionirati. 

Premier je v izjavi ob robu ustanovne seje poudaril, da so boj proti sovražnemu govoru obljubljali že pred nastopom mandata aktualne vlade. "Zdaj smo končno na točki, ko smo uspeli povezati vse akterje," je dejal in ob tem izpostavil sodelovanje civilne družbe, stroke in vladne strani.

Kot je zatrdil, je tudi vsaka kritika dobrodošla. "Bodite kritični tudi do nas, ker si želimo, da ste kritični do nas v normalnem okolju, spoštljivem dialogu in da smo mi potem tudi odgovorni, da te kritike znamo ne samo prenesti, ampak na podlagi njih tudi reagirati in izvajati ukrepe," je poudaril premier.

Ob tem je pozval "primarno politike, pa tudi vse ostale, ki delujejo v medijskem in širšem civilnem prostoru", da se ob svojih javnih nastopih čim bolj zavedajo škodljivih posledic, ki jih sovražni govor prinaša celotni družbi in se mu tako striktno izogibajo, v javni dialog pa poskušajo dosledni vnašati spoštljivost.

S.R. / M24
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.

Treba je ukrepati

Kovač pa je kot izjemno pomembno označila ustanovitev neodvisnega posvetovalnega telesa, ki prepoznava in daje zavezo, da je treba proti sovražnemu govoru ukrepati.

Golob je sicer tudi zatrdil, da strateški svet ne bo brezzobi tiger, saj bodo v njem sodelovali tudi predstavniki pristojnih ministrstev. "Ne moremo se izogniti temu, da ko bo sklep sprejet, bi nekdo z ministrstva, ki je sodeloval pri delu sveta, zamižal na eno oko in rekel, to se me ne tiče," je prepričan premier. Tako verjame, da bodo sprejeta priporočila oziroma sklepi pomembno vplivali tudi na bodoče zakonodajne predloge s tega področja.

"Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger in se mi zdi, da je zaveza vseh nas, ki noter sedimo, da bomo delali konkretne stvari in konkretne rezultate," je še dejala Kovač.

S.R. / M24
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.

Sestava

Člani strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora so državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade Kaja Širok, Petra Kovačec z ministrstva za digitalno preobrazbo, Lenart J. Kučić z ministrstva za kulturo, Andreja Lang z ministrstva za pravosodje, Petra Bevek z ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Gregor Hudrič z ministrstva za notranje zadeve, Breda Gačnik z generalne policijske uprave, v. d. direktorice urada za mladino Tina Kosi, predstavnik zagovornika načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc, Kristina Pahor de Maiti z Inštituta za novejšo zgodovino, kriminolog Dragan Petrovec in profesor na fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević.

Iz vrst centra nevladnih organizacij bodo v svetu sodelovali direktorica Pravno-informacijskega centra Katarina Bervar Sternad, Barbara Rajgelj iz Zavoda za kulturo raznolikosti Open, Ajda Bezenšek Špetič iz društva za strpne odnose Eksena, Brankica Petković z Mirovnega inštituta in kot predstavnica Društva novinarjev Slovenija novinarka Radia Slovenija Tatjana Pirc.

Petrovec je pred ustanovnim srečanjem novinarjem dejal, da pričakuje vsaj "majhen napredek z vsaj kakšnim moralnim sporočilom za uvod", Rajgelj pa je dejala, da bo zadovoljna, če strateški svet ne bo povzročil novega sovražnega govora pri tistih, ki mu oporekajo in bo moč najti konsenz, da je to pomembna tema za celotno državo.

Ustanovne seje strateškega sveta so se udeležili tudi nekateri ministri, med drugim minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Slednja je pred današnjim srečanjem ocenila, da je nastopil čas, da se tudi na vladni ravni začne pogovor o sovražnem govoru, ki je presegel okvire dovoljenega diskurza tako na spletu kot tudi v javnosti.