Drama na parkirišču na Cesti na Brdo

FOTO: Zmaga Jelinčiča v Ljubljani napadel posebej »psihotični« sivolas posameznik

R.T.
17. 3. 2023, 16.33
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 16.46
Deli članek:

Drama, v središču katere se je danes zjutraj malo pred 11. uro znašel prvak stranke SNS Zmago Jelinčič in zaradi katere je na policijo podal tudi kazensko ovadbo za kaznivo dejanje ogrožanje z nevarnim orodjem pri pretepu ali prepiru, se je odvila na parkirišču za enim od podjetij na Cesti na Brdo v Ljubljani.

Osebni arhiv
Sivolas moški je pripeljal izpred podjetja.

Kot je pojasnil Jelinčič in kot je razvidno tudi iz zapisnika o sprejemu ustne ovadbe oziroma predloga za pregon, se je sam na kraj pripeljal s svojo mazdo, da bi predal »težje medicinske predmete« za neko drugo podjetje na tem naslovu, vhod katerega se nahaja neposredno ob parkirišču, na katerem je parkiral. To se je še edino ponašalo s prostimi parkirnimi mesti, ki pa so očitno pripadala drugemu podjetju, izpred katerega je takrat pripeljal srebrn mercedes, za volanom katerega je sedel Jelinčiču takrat nepoznan sivolas moški z »brado in malo daljših las.« Jelinčič je pozneje sicer izvedel, za koga gre, to pa naznanil tudi policiji.

»Verjetno bi mi zdrobil kolena«

Skratka, po navedbah Jelinčiča je voznik videl, »da nekaj nosim iz avtomobila, ki je bil očitno parkiran na njegovem parkirnem prostoru.« Ob tem se je začel nanj iz avtomobila na ves glas in v agresivnem tonu dreti, da naj izgine, saj da tam »nima kaj početi« in da je »tisto njegovo,« pri čemer niso umanjkali niti razni besedni okraski. Jelinčiča naj bi denimo označil za »prasca.« Jelinčičeve pomirjujoče besede, da »samo tole da ven in odpelje, saj mora to dati skozi ta vrata, ki so tukaj zraven,« po njegovih navedbah niso padle na plodna tla, sivolas agresivnež pa se je še naprej drl, nato pa z mercedesom zapeljal proti njemu, ko je stal ob odprtem prtljažniku svojega avtomobila. Dejanje je bilo agresivno, pri čemer se je slišalo tudi, kako je pritisnil na plin, je še navedel Jelinčič, ki je v izogib čemu hujšemu skočil med svoj avtomobil in še eno vozilo, parkirano poleg. »Če se jaz ne bi odmaknil, bi me zagotovo zadel,« je pojasnil. Vse skupaj je spremljalo ponavljajoče se dretje iz mercedesa. Jelinčič je opisal besede, kot so »zgin, nimaš tle kej delat, te bom podrl in avto ti bom razbil!« Sam je v tistem trenutku zapretil s klicem na policijo, a so iz mercedesa še naprej letele žaljivke, ki jih je bilo toliko, da »niti ne vem, kaj vse, mi je pa ostalo v spominu, da mi je rekel 'zgin preklet starc.'« Še naprej je »turiral« svojega mercedesa in se znova zagnal proti njemu, Jelinčič pa je po lastnih besedah znova odskočil, sicer bi mu »verjetno zdrobil kolena.« Jelinčič je nato še enkrat ponovil, da bo poklical policijo, nakar je moški znova zapeljal nazaj, navrgel nekaj groženj in se odpeljal, je še razvidno iz kazenske ovadbe. 

Osebni arhiv
Dvakrat se je zagnal proti Zmagu Jelinčiču.

Politik, ki je med celotnim dogajanjem uspel posneti tudi nekaj fotografij, je po dogodku avto preparkiral, poklical policijo in odšel v podjetje, v katerega je bil namenjen. Tam so mu tudi pojasnili, za koga je šlo. Da namreč gre za »izredno agresivno« osebo, s katero imajo težave tudi sami. Odnesel jo je na srečo brez poškodb, a ga je dogodek močno »prizadel« in »prestrašil,« počutil se je »ogroženega« in se spraševal, kaj bi se zgodilo, če bi agresivnež izstopil iz avta. »Verjetno ga je odvrnilo to, da sem rekel, da bom poklical policijo.«

»Glede na to, da je v Sloveniji agresija vsak dan na višji stopnji, je to, kar se mi je zgodilo, grozljivo,« nam je pojasnil Jelinčič in dodal, da je prepričan, da ne gre zgolj za »psihotični napad enega posameznika,« temveč so v ozadju kakšni politični vzgibi. »Izbruh je bil prehud. Po mojem mnenju gre za nekoga, ki me je poznal in me ne more videti,« nam je povedal ter dodal, da je incident zagotovo zrel za to, da konča na mizi Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, na čelu katerega bo odslej sedela direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Osebni arhiv
Stal je ob odprtem prtljažniku svojega avtomobila, ko se je začelo dogajati.