Afera UKC Ljubljana

Bošnjaku opomin pred odpovedjo, morda tudi odpoved, če se informacije izkažejo za resnične

S.R./STA
16. 3. 2023, 21.47
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 22.22
Deli članek:

Kot je v oddaji Tarča na TVS povedal generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, so Bošnjaku po današnji analizi primera dali opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, a se utegne zgoditi, da bodo zahtevali tudi odpoved.

Primož Lavre / M24
V UKC Ljubljana je danes pravna služba skupaj z nevrokirurgom Romanom Bošnjakom in generalnim direktorjem UKC Markom Jugom analizirala primer.

Afera v UKC Ljubljana, v središču katere se je po razkritjih na televiziji POP TV pred dobrim tednom dni znašel kirurg Roman Bošnjak, kot kaže še zdaleč ni zaključena. Spomnimo, na POP TV so se dokopali do dokumentov, v skladu s katerimi je priznani nevrokirurg in do nedavnega predstojnik nevrokirurške klinike Bošnjak operiral državljanko Severne Makedonije, ki je poleg plačila 27.000 evrov po rednem ceniku za »zasebni honorar« zdravniku morala nakazati še dodatnih 6000 evrov. Po informacijah televizije je morala pacientka pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo. Bošnjak je z mesta predstojnika po aferi odstopil. Kot je pojasnil, je odstopil zato, da se ne bi znašel v konfliktu interesov in da ne bi kompromitiral preiskave.

Strokovni svet ni odkril nepravilnosti

S.R. / M24
Jug je dejal, da so danes zjutraj razpolagali z bistveno manj obremenjujočimi podatki.

Zadeva se je danes pred očmi javnosti nadaljevala v oddaji Tarča na TV Slovenija. Strokovni svet UKC je sicer primer obravnaval v sredo in ni odkril nepravilnosti. Po navedbah generalnega direktorja Juga se je strokovni svet omejil na strokovna vprašanja, denimo »ali je bil račun pravilno sestavljen za ustrezne storitve, ali je bil poseg opravljen v pravem času ter ali je to vplivalo na dostopnost zdravstvenih storitev drugim zavarovancev«. Do zadev, ki niso v njegovi pristojnosti, denimo do izstavljanja računov, pa se strokovni svet ni opredeljeval, je na sredini novinarski konferenci poudaril Jug. Kot je še povedal Jug, se strokovni svet torej ni odločal o morebitnih etičnih tveganjih. Prav bi bilo, da se do njih opredeli Zdravniška zbornice Slovenije, meni generalni direktor največje slovenske bolnišnice.

V skladu z njegovo napovedjo pa so v UKC Ljubljana »pravne vsebine« glede primera Bošnjak analizirali danes, ko so se posvetovali s pravniki. Jug je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija (TVS) danes povedal, da so na podlagi podatkov, ki so jih imeli zjutraj in so bistveno manj obremenjujoči od teh, ki so jih prvič slišali v oddaji Tarča, Bošnjaku dali opomin pred odpovedjo. V primeru, da se ti podatki izkažejo za verodostojne, pa bodo po Jugovih besedah »zahtevali odpoved«.

V Tarči so namreč danes poročali, da je Bošnjakova družina tesno povezana s kranjskim podjetjem Medicolink, ki je večino svojega prihodka ustvarila s posli z oddelkom za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana, ki ga je skoraj desetletje vodil Bošnjak.  Podjetje Medicolink, z imenom, na las podobnim imenu hongkonški agenciji Klinikum Medical Link, na račun katere je romal denar makedonske pacientke, za UKC Ljubljana dobavlja kostne nadomestke in potrošni material za nevrokirurgijo. Ali zgolj za nevrokirurgijo ali še za kakšen drug oddelek v kliničnem centru, TVS še ni dobila odgovora. Njegov brat Igor Bošnjak ima sicer podjetje Konzilij s podobno spletno stranjo kot hongkonška agencija. Po poročanju Tarče pa je povezan še z navedenim podjetjem Medicolink.

Bešič Loredan: Zadevi bomo prišli do dna

UKC pa je sprejel pravilnik, ki za vsak samoplačniški poseg zahteva, da je v primeru operativnega posega v kliničnem centru treba tudi ekspertno mnenje izvesti in zaračunati v UKC Ljubljana, ne glede na to, ali je bil bolnik morda že predhodno kjerkoli obravnavan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek napovedal, da bodo v primeru suma korupcije v UKC Ljubljana zadevi prišli do dna. Med drugim bodo preverili, ali gre za osamljen primer ali sistemski način dela. Če bodo ocenili, da gre za slednje, bo ministrstvo v UKC odredilo izredni upravni nadzor. V Tarči pa je danes povedal, da bi v primeru, da bi se on znašel na Bošnjakovem mestu, dal odpoved v UKC Ljubljana, saj je škoda, ki jo je storil ustanovi, »nepopravljiva«.