Vroče na UKC Ljubljana

Strokovna direktorica UKC Ljubljana podala odstopno izjavo

M. T. V.
16. 3. 2023, 10.15
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 11.57
Deli članek:

Jadranka Buturović Ponikvar je po petih letih odstopila, razlogi za njeno odločitev še niso znani.

STA
Jadranka Buturović Ponikvar

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je po poročanju časnika Delo danes podala odstopno izjavo, razlogi za to odločitev pa še niso znani. Člane sveta UKC Ljubljana je obvestila, ni pa podala pojasnil.

UKC se sicer v teh dneh sooča s številnimi obtožbami o nepravilnostih, revizija poslov je pokazala številne kršitve, med njimi oddaja naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja, drobljenje naročil in nejasne metode izračuna vrednosti naročil, manjkajoča končna poročila, oddaja naročil po objavljenem zakonskem roku, manjkajoče izjave o lastniških strukturah dobaviteljev, nedoslednosti pri objavi elektronskih kopij sklenjenih pogodb, manjkajoče naročilnice, neskladje pri prednostni obravnavi dobaviteljev pri plačilih … Ugotovili so tudi, da se v dobaviteljskih podjetjih pojavljajo zaposleni iz UKC. Še vroča je tudi afera nevrokirurga Romana Bošnjaka, ki je operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih 6000 evrov Bošnjaku.

Delo navaja, da bi vse to lahko bilo posredno tudi odgovornost strokovne direktorice, ki je bila po mnenju mnogih premalo proaktivna in naj bi ščitila določene ljudi. Poleg tega je bila tudi z njenim strinjanjem pred dnevi za vodenje Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo imenovana dr. Janja Pretnar Oblak, ki je bila obtožena mobinga nad dr. Bojano Žvan. Zaradi tega naj bi bila, po pisanju Dela, že podana prijava na KPK in obveščeno ministrstvo za zdravje.