Gnezdo padlo s ciprese

Klavdiu, upokojencu iz Glema, sodijo, ker je imel v kletkah ujetih pet liščkov

Sijan Pretnar
15. 3. 2023, 15.40
Posodobljeno: 15. 3. 2023, 15.44
Deli članek:

Ker je imel zaščitene liščke v ujetništvu, je na zatožno klop koprskega okrajnega sodišča včeraj sedel Klavdio Kac iz Glema. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami.

Primorske novice
Policisti in inšpektorji so bili v zadnjih letih večkrat v Glemu, kjer je imel domačin v kletkah zaščitene ptice.

Koprsko tožilstvo je proti 66-letnemu Kavdiu Kacu iz Glema pri Marezigah vložilo obtožni predlog, ker je imel jeseni 2020 v kletkah pet liščkov (Carduelis carduelis). S tem je kršil zakon o ohranjanju narave in uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Proti koncu oktobra 2020 so inšpektorji z inšpektorata za okolje in prostor z ekipo Društva za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) znova prišli v Glem, k domačinu, ki so ga že leto pred tem obravnavali tudi policisti. Ob zadnjem obisku so poleg kletk z liščki našli tudi pasti za lov ptic pevk.

Leto prej je imel doma še več zaščitenih ptic

Ko so inšpektorji z ornitologi v Glem prišli v letu 2019, je imel domačin v kletkah še več zaščitenih ptic. Skupaj so jih našteli 20. Takrat je imel poleg liščkov še čižke, vrabčka, zelenca in dva plotna strnada. Tudi takrat so našli več pasti za lov ptic. Vaščani so pred tem poslali anonimno pismo Društvu za opazovanje in proučevanje ptic. V vas so namreč prihajali ljudje z vozili italijanske registracije. Po pripovedovanju vaščanov naj bi od domačina kupovali zaščitene ptice, kar Kac zanika. Petje ptic pevk je bilo slišati tudi iz kletk pred njegovo hišo.

Kac je sodnici Meliti Černe pojasnil, da je razumel obtožni predlog, ki ga je predstavila tožilka Marjeta Može. “Priznam, imel sem liščke,” je odgovoril sodnici. “Dobil sem jih, ko so bili majhni in sem jih vzgojil,” je nadaljeval. Zgodilo naj bi se konec avgusta v letu 2020, ko naj bi nevihta z vrha ciprese vrgla na tla gnezdo, v katerem je bil pet liščkov. “Nisem jih imel skrite, bili so zunaj,” je dodal. Doma ima v kletkah tudi kanarčke.

Primorske novice
Jeseni 2020 so v Glemu v kletkah znova našli lisičke.

Če ga ne bi prehiteli inšpektorji ...

Zatrdil je, da bi - če ga ne bi prehiteli inšpektorji - liščke čez nekaj dni spustil na prostost. Da ima doma ptice, odkar je živ, je povedal in pristavil, da sosedje k njemu pripeljejo tudi druge bolne živali, pse ali mačke. Poudaril je, da je tako rešil tudi mlade liščke. “Veste, koliko dela je z majhnim ptičkom? To je tako, kot ko ima mama majhnega otroka,” je nadaljeval in opisoval, kako jim je pripravljal hrano. Z umetno hrano po njegovih besedah ne bi preživeli. Povedal je, da liščki gnezdijo v začetku maja, nato junija in julija, nazadnje pa avgusta. Preden so prišli inšpektorji, je imel liščke kakšnih 25 dni.

Tožilko je zanimalo, zakaj gnezda ni dal nazaj na drevo. Po njegovih besedah ptice mladičkov in jajc ne sprejmejo nazaj, če se jih nekdo dotika. Povedal je še, da liščki gnezdijo na listavcih, mandljih, pa tudi na cipresah ... Svojo je posekal. Mladičke je dal v gnezdo, ki ga je imel od kanarčkov, razkužil ga je in nato z rokavicami vanj namestil liščke, nad gnezdo je dal tudi žarnico. Kasneje jih je dal v kletke, vsakega v svojo, da si ne bi nagajali pri hranjenju. Od kanarčkov jih je ločil, saj bi se sicer tudi liščki oglašali kot kanarčki, je opisoval.

Primorske novice
Po pripovedovanju vaščanov naj bi Italijani od domačina kupovali zaščitene ptice, kar Kac zanika.

“Liščke bi pojedla mačka ali bi pocrkali”

Ko so prišli inšpektorji, bi liščki že leteli. Njegovo odvetnico Brankico Savić je zanimalo, kaj bi se zgodilo z liščki, če jih ne bi vzel. “Pojedla bi jih mačka ali pa bi pocrkali,” je odgovoril. Dvomi, da so ptički preživeli, ko so jih kasneje spustili na prostost. Zanikal je, da bi imel tudi pasti oziroma mrežo za limanice, s katerimi krivolovci lovijo ptice. Na vprašanje, zakaj pomoči za liščke ni poiskal v zavetišču za prostoživeče živali, pa je odvrnil, da zanj ni vedel.

Obravnava se bo nadaljevala konec aprila, takrat naj bi med drugim zaslišali sosedo obdolženega, ki naj bi potrdila njegov zagovor o reševanju liščkov. Odvetnica Brankica Savić je predlagala sodnici, da postavi tudi izvedenko za medicino ptic, ki bo lahko povedala, ali so pri Kacu našli odrasle ali mlade ptice. V spis je vložila več fotografij, s katerimi bosta med drugim dokazovala, da je večkrat pomagal tudi drugih živalim. Tožilka pa je dodatno predlagala zaslišanje zunanjega svetovalca prirodoslovnega muzeja, ki je s predstavnico DOPPS obročkal odvzete ptice.