Jaka Elikan

Urednik na TV Slovenija ovaden zaradi suma šikaniranja na delovnem mestu

R.T.
15. 3. 2023, 11.58
Posodobljeno: 15. 3. 2023, 12.39
Deli članek:

Policija je zoper urednika TV Dnevnika na RTV Slovenija Jako Elikana podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu.

sta
Jaka Elikan

V začetku decembra lani smo prvi poročali, da je na nacionalki prišlo do domnevnega spolnega nadlegovanja ob pokrivanju redne seje državnega zbora. Med novinarko in Elikanom je prišlo do spora glede vsebine prispevka o poslanskih vprašanjih premierju. Govorila sta po telefonu, ko naj bi jo Elikan vprašal, kdaj bosta občevala. Novinarka je na policijo podala prijavo zaradi spolnega nadlegovanja.

Štiri mesece kasneje je policija podala kazensko ovadbo zoper Elikana zaradi suma šikaniranja na delovnem mestu.

Na problematično vedenje Elikana so že dlje časa opozarjali zaposleni na RTV. Ko se je po bolniški vrnil na delovno mesto, je po poročanju aktiv novinarjev Informativnega programa izrazil skrb, da bi lahko prišlo do stika med prijaviteljico in storilcem. Pojasnili so, da je generalni direktor odgovornim naložil, da se do zaključka postopkov delo organizira tako, da vpleteni osebi ne bosta imeli nobenih neposrednih osebnih stikov. Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija pa naj bi takrat pooblaščenko za mobing prosil, naj proti avtorjem zapisa aktiva novinarjev zaradi šikaniranja sproži postopke, napovedal pa naj bi tudi, da bo na policijo podal prijavo.