"Noben primer ne bomo pustili neodkrit"

Revizija odkrila veliko nepravilnosti v UKC Ljubljana: "Velik mejnik za slovensko zdravstvo"

G.G./STA
15. 3. 2023, 08.53
Posodobljeno: 15. 3. 2023, 13.58
Deli članek:

Revizija poslov UKC Ljubljana z dobavitelji v zadnjih štirih letih je opravljena. Ugotovljenih je bilo veliko nepravilnosti.

M24
Ugotovitve so na tiskovni konferenci predstavili (od leve) Aleš Šabeder, Danijel Bešič Loredan in Marko Jug.
Direktor UKC Ljubljana Marko Jug je povedal, da je to poročilo velik mejnih za slovensko zdravstvo. "Noben primer ne bomo pustili neodkrit," obljublja Jug in dodaja, da bodo v prihodnje spremenili poslovanje, da bo v prihodnosti tveganj manj.

Ministrstvo za zdravje in Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana sta na skupni novinarski konferenci predstavila revizijo poslov UKC z dobavitelji zadnjih štirih let, ki jo je izvedlo podjetje Ernest & Young. Revizorji so se osredotočili na postopke izbora dobaviteljev, njihovo ustreznost, ustreznost obstoječega modela plačevanja in predvsem opredelitev tveganj v sodelovanju z dobavitelji. Revizija po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov. Med ugotovitvami revizije je izpostavil dve kritični točki: "Eno je oddaja naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja ali kratko zapisano drobljenje naročil." 

Med ugotovitvami v okviru te točke je naštel tudi potrjevanje končnih poročil za posamezna javna naročila, pa oddajanje javnih naročil po preteku zakonskega roka. Revizorji so po njegovih besedah ugotovili dosledno neskladnost z usmeritvami zavoda in ponavljajoča se vprašanja, denimo glede manjkajočih zapisov o odpiranju ponudb. Izpostavil je tudi manjkajoče naročilnice in prednostne obravnave dobaviteljev pri plačilih.

Izpostavil je še, da poročilo ugotavlja razkorak med tveganji in kontrolo pri ključnih aktivnostih. "V dobaviteljskih strukturah upravljanja in nadzora se kaže možnost, da so prisotni zaposleni UKC Ljubljana in predvsem je videti izjemno pomanjkljivost analitičnih podatkov," je pojasnil.

Danes je minister izpostavil, da je treba v prihodnje na podlagi ustreznih nabav materialov cene znižati, denar pa porabiti za zdravljenje, za pacienta. Kar pa se je dogajalo v preteklosti, je treba preučiti in razkriti, kar je bilo spornega pa predati pristojnim organom. 

Bobo
/

Najbolj kritične točke

Najpomembnejše ugotovite revizije je danes podrobneje predstavil direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder. Te kažejo na več kritičnih neskladij ter lahko imajo pomembne posledice na poslovanje in tudi na ugled UKC.

Med njimi najbolj kritičnimi neskladji, ki imajo lahko pomembne posledice na poslovanje in ugled UKC so, oddaja naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja oziroma t. i. drobljenje naročil in nejasne metode izračuna vrednosti naročil. Revizorji so tudi ugotovili, da del javnih naročil nima končnega poročila, da je bilo nekaj naročil oddanih po objavljenem zakonskem roku, da manjkajo izjave o lastniških strukturah dobaviteljev ter da se pojavljajo nedoslednosti pri objavi elektronskih kopij sklenjenih pogodb. Do odklonov prihaja pri ponudbah za evidenčna naročila, manjkajo zapisniki o odpiranju ponudb, pa tudi naročilnice. Revizorji so zaznali tudi "določeno neskladje pri prednostni obravnavi dobaviteljev pri plačilih", manjkajo tudi pravilniki o prejemanju daril. Prav tako se ugotovili nespoštovanje določb zakona o javnem naročanju za zagotavljanje konkurenčnosti med dobavitelji. "Seveda so lahko razlogi različni, lahko je samo en dobavitelj v določenem segmentu blagovnih skupin, vendar se ta vzorec ponavlja skozi naročila. Delež naročil s samo eno ponudbo je več kot 20-odstoten," je izpostavil Šabeder.

Poglobljeno analizo in "nadaljnjo forenzično analizo" bo po njegovih besedah treba opraviti ob ugotovitvi, da se v dobaviteljskih podjetjih pojavljajo zaposleni iz UKC Ljubljana, teh podjetij je nekaj 10.

Preprečevanje, odkrivanje in ukrepanje

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je poročilo že predal Komisiji za preprečevanje korupcije, danes ga bodo predali tudi Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. Po njegovi oceni poročilo pomeni pomemben mejnik, ne samo za bolnišnico, ampak verjetno za celotno zdravstvo.

Jug je ob tem napovedal pripravo in sprejem ukrepov za spremembo poslovanja, da bo v prihodnosti teh tveganj čim manj. "Na nas v UKC je, da damo jasna izhodišča, jasne pravilnike, jasne poti, kako bomo poslovali naprej, zato intenzivno delamo na zelo detajlnem akcijskem načrtu, ki bo predstavljen aprila," je dejal in izpostavil, da bodo gradili na treh stebrih, "ki jih je treba okrepiti v vsakem poslovanju", in sicer na preprečevanju, odkrivanju in ukrepanju. Tako bodo med drugim modernizirali zastarele pravilnike o etičnem kodeksu in poslovanju, ponovno bodo vzpostavili notranjo revizijo, ki je bila ukinjena leta 2020, na osnovni zakona o žvižgačih pa so v kabinetu generalnega direktorja že določili zaupnika za prijave sumov nepravilnosti, je naštel Jug. Nova služba korporativne varnosti tudi integriteto bolnišnice. "Vsi moramo nadzorovati eden drugega, samo tako bomo verjetno vsi delovali pošteno," je še dejal.

Glede morebitnega konflikta interesov ob ugotovitvah, da se v strukturah dobaviteljev pojavljajo zaposleni, je Jug povedal, da "bolj eklatantne primere seveda že zdaj raziskujemo naprej" in da z vsakim morebitno ugotovljenim okoriščanjem na račun teh povezav tudi obvestili javnost. "Zaenkrat lahko govorimo samo o tveganjih," je poudaril. Sicer pa pripravljajo pravilnik, ki bi zavezoval zaposlene, da bodo sami razkrili potencialen konflikt interesov. Tega interna pravila UKC do zdaj namreč niso zahtevala.