Kupi nesnage

FOTO: Pariz nič več mesto ljubezni, ampak mesto smeti

M. T. V.
14. 3. 2023, 18.49
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 18.49
Deli članek:

Nobene romantike ni več, zaradi protestov in stavk se francoska prestolnica spreminja v veliko smrdeče odlagališče, raj za podgane in ščurke.

Profimedia
Smeti v Parizu

Ko je francoski predsednik Emmanuel Macron pred dvema mesecema napovedal pokojninsko reformo, ki predvideva dvig starostne meje za upokojitev z 62 na 64 let, so se po državi začeli protestni shodi, stavke in blokade. Delavski razred je na nogah in situacija postaja vse hujša – in vse bolj smrdeča. Sploh v Parizu, ki sicer velja za mesto ljubezni in romantike, umetniško meko, se na ulicah kopičijo gore smeti.

Smetarji so namreč eni od tistih, ki so se pridružili boju za 'pravično upokojitev', zato smetarski kamioni ostajajo v garažah, sežigalnice in predelovalnice odpadkov pa so blokirane. Tako zdaj že več kot teden dni v večjem delu mesta nihče ne pobira smeti (le nekaj zasebnih podjetij menda še čisti svoje okraje).

Francoski portal France24 piše, da je na ulicah že več kot 5.600 ton smeti, množijo se podgane in ščurki, po mestu veje hud smrad – ki ga na srečo vsaj malce krotijo nizke temperature, drugače na ulicah verjetno ne bi bilo žive duše. A medtem ko se turisti zgražajo nad novo podobo mesta, prebivalci razumejo situacijo in v večini podpirajo delavce, saj se skupaj z njimi borijo proti podaljšanju delovnega staža.

Jutri bo o reformi odločala državna komisija, zato so napovedani ponovni množični protesti. Če komisija doseže sporazum, bo zakon v prihodnjih dneh šel na glasovanje v senat. Od vseh teh izidov je odvisno tudi, kdaj bo pariška snaga spet šla na delo. Vsekakor jo že zdaj čaka težak zalogaj, da bodo očistili vse ulice.

Profimedia
Smeti v Parizu