Pri lepotnem kirurgu

Slovenke in Slovenci nezadovoljni z dojkami, nosovi, vekami in penisi

Polona Krušec
13. 3. 2023, 19.03
Posodobljeno: 13. 3. 2023, 19.03
Deli članek:

Katere posege si najpogosteje omislimo in koliko zanje plačamo, sta razkrila dva priznana lepotna kirurga.

Profimedia
Ženske najpogosteje popravljajo velikost dojk, obliko nosu in veke.

Znotraj plastične kirurgije obstajata dve glavni področji: rekonstrukcijska kirurgija, pri kateri govorimo o kirurških posegih po poškodbah in deformacijah, ki nastanejo ob nesrečah, raku ali drugih boleznih, in estetska kirurgija, pri kateri so posegi v telo posledica svobodne izbire z namenom zviševanja lastne samozavesti in zadovoljstva z videzom.

V kategoriji slednjih so denimo povečanje prsi, korekcija nosu in ušes, vratni in obrazni lifting, glajenje gub, liposukcija, povečanje ustnic, odstranjevanje dlačic po telesu ...

Med naštetimi so najdražji neinvazivno nekirurško oblikovanje trebuha, ledvenega predela, notranjih stegen in nadlahti z bipolarno radiofrekvenco, ki stane okoli šest tisoč evrov, podaljšanje penisa, ki stane 4500 evrov, približno enako vsoto je treba odšteti še za lifting obraza, popravke prsi in bodylift, ki je postopek odstranitve odvečne in povešene kože. Vsi estetski oziroma lepotni posegi so večinoma samoplačniški.

Zapleti in okrevanje

Trend povpraševanja po estetski kirurgiji v svetu, kar Slovenije ne izključuje, narašča, zato je tudi razumljivo, da imamo pri nas kar nekaj lepotnih klinik. Samo na območju Ljubljane jih deluje več kot deset. Bati se ni treba niti za njeno prihodnost, saj je zanimanje mladih za delo na tem področju medicine zelo veliko, kar podpira podatek, da so trenutno med najbolj zaželenimi specializacijami poleg oftalmologije, dermatovenerologije in radiologije še plastična, rekonstrukcijska in estetska kirurgija.

Vse bolj se za estetske posege ljudje odločajo tudi zato, ker je nabor posegov, s katerimi lahko urejajo svoj videz, danes precej širši kot nekoč, poleg tega so z napredkom medicine »popravki« mogoči na vse manj invazivne načine, posledica tega so tudi manjša možnost zapletov, hitrejše okrevanje …

Podražitve in dostopnost

Osebni arhiv
Matic Fabjan, specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Matic Fabjan, specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, sicer eden od ustanoviteljev klinike Fabjan in Medical Fabjan, je povedal, da si največ Slovenk pri njih popravi prsi (povečava ali pomanjšanje), moški pa se najpogosteje odločijo za korekcijo nosu. »To je trend, ki ostaja enak že leta,« je dejal. Po njegovih besedah oba posega staneta okoli štiri tisoč evrov. Je pa tudi pri njih prišlo do zvišanja cen storitev, kar je posledica podražitve materialov, ki jih uporabljajo pri svoji dejavnosti. »Cene so se, če zdajšnje primerjamo s tistimi izpred desetletja, zvišale za okoli 20 odstotkov.«

V njihovi kliniki imajo vse več odjemalcev estetskih storitev. Menijo, da je to posledica boljše informiranosti ljudi o posegih; vedo, kaj lahko pričakujejo, kako potekajo, koliko stanejo, kakšno in kako dolgo je okrevanje. »Zaradi več podatkov se lažje odločijo za poseg. Poleg tega ne gre zanemariti, da je Slovencem vse bolj pomembno zadovoljstvo z videzom. Lahko sklenem, da lepotni posegi niso več samo stvar zvezdnikov, ampak so dosegljivi, dostopni vsem,« je povedal Matic Fabjan.

Včasih koga tudi zavrnejo in mu ne morejo uresničiti pričakovanj. »To je v primeru, ko k nam pridejo z nerealnimi željami, denimo po pretirani povečavi ustnic. Je pač moderno pretiravanje, ki pa ga jaz ne zagovarjam. Ali ko se želijo z liposukcijo znebiti 20 kilogramov. To ni mogoče. Čez svoja stališča ne grem, zato sta pogovor in odkritost s klientom tako pomembna; treba se je pogovoriti o realnosti ciljev. Vedno povem, kaj se mi zdi najprimernejše za najboljše rezultate. Če se s tem ne strinjajo, jih moram zavrniti, ampak to res ni pogosto.«

Povečava dojk za okoli 2500 evrov

Osebni arhiv
Lepotni kirurg Boris Onišak.

Pri Maticu Fabjanu smo preverili tudi, kako pogosto so njihovi odjemalci mladi. Pojasnil je, da je nedvomno, da se je struktura njihovih klientov pomladila in da se hodijo v njihove klinike po državi pomlajevat že mladi. »Vendar so oni bolj naklonjeni neinvazivnimi posegom, kot je denimo botoks, in laserskim posegom, ki pomlajujejo,« je dejal sogovornik.

Iz Estetike Nobilis se nam je oglasil lepotni kirurg in njen ustanovitelj Boris Onišak, ki pravi, da pri njih ženske najpogosteje izberejo korekcijo nosu in prsi (povečanje in dvig), korekcijo vek, potem pa posege za oblikovanje telesa, med katerimi prednjači liposukcija. »Moški si v naši kliniki največkrat operirajo nos in veke, sledi oblikovanje telesa,« je dejal Onišak, ki je povedal tudi, kakšne so cene storitev. »Korekcija nosu stane med tri tisoč in štiri tisoč evri, korekcija vek okoli 1400, povečanje ali dvig dojk pa od 2500 evrov dalje,« je naštel.

Botoks za mlade

Zanimanja za tovrstne posege je vse več, kar pripisuje odstiranju tančic s te občutljive tematike: »Estetski posegi niso več tabu tema. Ženske se o njih pogovarjajo med seboj, kar znižuje predsodke in strah, ki so povezani z lepotnimi posegi. Iz javnega prostora so bile namreč v preteklosti preparirane z ekstremi iz Hollywooda, kar jih je plašilo, mi pa bi jim radi sporočili našo filozofijo, ki je, da posege izvajamo na najvišji strokovni ravni in da če govorimo o pomlajevanju, vse, kar naredimo, je videti naravno. Bistvo estetike je, da si videti sveže glede na svoja biološka leta,« je dejal Onišak.

Kar zadeva popravke, ki si jih privoščijo mladi, stari nad 18 let, prednjačita povečava ust in prsi, pri tistih, ki imajo zelo dinamično obrazno izražanje in pride do grimas, je priljubljena uporaba botoksa.