Žival za spodbudo in sprostitev

Kako je psička Diva hudo bolnemu fantku Jerneju spremenila življenje

Polona Krušec
10. 2. 2023, 06.15
Deli članek:

Deček iz okolice Ljubljane je prejšnji teden praznoval sedmi rojstni dan, a je kljub rosni starosti prestal že veliko, med drugim več kot deset operacij.

Osebni arhiv
Jernej z Divo.

Jernej se je rodil s hudo genetsko napako, ki med drugim povzroča težko deformacijo hrbtenice – skoliozo, ima pa tudi deformirana stopala. Vse od drugega leta starosti je pri dečku na pol leta potrebna zahtevna operacija hrbtenice, ki jo opravijo v Nemčiji, in to pomeni, da jih je do zdaj prestal že dvanajst, nove pa sledijo, vse dokler bo rasel. Njegova mama Ksenija Meden spregovori o težkih trenutkih, ki jih prinese vsak poseg: »Zaradi pogostih operacij je Jernej travmatiziran in vsaka naslednja prinese nove travme. Ko sva junija 2021 po posegu prišla iz Hamburga domov, ni hotel govoriti z nikomer. Več dni je potreboval, da se je odprl in sploh kaj rekel z domačimi. Od tedaj tudi zelo težko govori s komerkoli zunaj doma.« 

Psička Diva

Najbolj sproščen je doma, kjer je, kot pravi Ksenija, »pravi filozof in po moji oceni zelo bister fant. Tudi bere, računa in igra šah; včasih ljudje kar težko verjamejo, ko jim to povem. Seveda jih razumem –  kot bi gledal dva različna otroka, Jerneja doma in Jerneja kjerkoli drugod.« Septembra bo začel obiskovati prvi razred, zato se na moč trudijo, da bi do takrat bolje sprejemal neznance, da bi mu bilo v drugih okoljih prijetneje in bi doživljal manj stresa. »Jernej gre po enoletni odložitvi šolanja septembra v prvi razred. Priprave že izvajamo. Med drugim smo se odločili za terapije s psom, ki so sina povsem preobrazile,« zadovoljna sporoča dečkova mama.

osebni arhiv
Žal so bolnišnice in operacije stalnica tega dečka.

Sproščenost in motivacija

POMOČ

Jerneja in druge otroke z redkimi boleznimi, ki jim pomaga Društvo Viljem Julijan, lahko podprete s SMS-donacijo: sporočilce z vsebino VJ5 pošljite na 1919, pri čemer boste donirali 5 evrov, ali pa znesek v poljubni višini nakažite v Sklad Viljema Julijana (TRR SI56 0400 1004 6908 898).

Gre za terapije, ki jih za starejše, osamljene, bolne in osebe s posebnimi potrebami izvaja društvo Ambasadorji nasmeha. Odkar Jerneja obiskuje terapevtka Maja s psičko Divo, je po Ksenijinih besedah veliko bolj sproščen in terapije, v katerih urijo njegovo gibanje oziroma motoriko, izvaja z veliko več motivacije. In kako je to videti? »Ker sin pogosteje uporablja desno roko, se trudimo izboljšati uporabo leve, in tako ga denimo terapevtka spodbuja, da Divi izroči briket prav s to roko. S psičko sodelujeta tudi pri premikanju prek fizičnih ovir, denimo stožcev, delamo tudi z žogo in drugimi pripomočki, in vse to fant ob spremstvu psa izvaja z veseljem,« razlaga mama.Terapije z Divo ima dvakrat na mesec in so samoplačniške.

Izguba strahu

Da je dečku psička s terapevtko Majo res prirasla k srcu, tudi pokaže. »Zdaj ko sva na rehabilitaciji na Debelem rtiču, me Jernej pogosto vpraša, kje je njegova l'ubica, pri čemer misli na Divo, na katero se je res navezal

osebni arhiv
Jernej je tako vzljubil psičko Divo, da jo je imel upodobljeno tudi na torti.

»Za terapijo s psom smo se odločili lani poleti. Zaradi te je Jernej zelo napredoval in tudi vse bolj sprejema ljudi, ki jih ne pozna; tako otroke kot odrasle. S slednjimi ima sicer največ težav zaradi slabih izkušenj iz bolnišnic,« pravi Ksenija. Sedemletnika maja čaka še en poseg in mama upa, da mu ne bo povzročil dodatnih stisk.