"strašni Evropejci"

Zvezdnik Kyrie Irving o soigralcu Dončiću z izbranimi besedami

S.R./STA
8. 2. 2023, 15.00
Posodobljeno: 8. 2. 2023, 15.03
Deli članek:

Pred dnevi je čez lužo in tudi pri nas odjeknila vest, da je Luka Dončić dobil novega soigralca. Dallasu se je pridružil nihče drugi kot eden največjih zvezdnikov lige NBA Kyrie Irving.

Profimedia
Kyrie Irving velja za kontroverznega zvezdnika.

Košarkarski zvezdnik Kyrie Irving bo moral po menjavi iz Brooklyn Nets na prvi nastop skupaj s slovenskim asom Luko Dončićem še nekoliko počakati. Vseeno se 31-letni Irving veseli igranja z "nadarjenim Dončićem." Irving je z Dallasom v torek opravil prvi trening, danes ponoči pa bo skupaj z Markieffom Morrisom, tudi ta je bil del menjave Brooklyna, debitiral v dresu Dallas Mavericks. Dončić bo zaradi poškodbe pete sicer pripotoval v Los Angeles, kjer se bodo Mavericks pomerili z LA Clippers, a na tej tekmi še ne bo nared.

Številni ameriški mediji, med njimi tudi ESPN, so po uvodnem treningu z novo ekipo povzeli Irvingove besede s konference, na kateri je spoštljivo govoril o 23-letnem Ljubljančanu. "Končno bom lahko igral z enim od teh strašnih Evropejcev. Neverjetno je, kako Dončić prevladuje na način, ki ga nismo videli vse od Larryja Birda," je dejal Irving.

"Luka je vseskozi v igri za najkoristnejšega igralca lige. Sploh me ne skrbi, kako bova sodelovala na igrišču. Pripravljen sem sprostiti nekaj pritiska, ki je na njegovih ramenih, saj želim skupaj z njimi biti vodja na parketu," je dodal v Avstraliji rojeni Irving.

Zahteval je menjavo

V zadnjem času je nosil breme uspeha Brooklyna po poškodbi Kevina Duranta, z vodstvom mrežic pa se ni uspel pogoditi glede nove pogodbe. Zaradi tega je tudi zahteval menjavo. To je nato opravil Dallas, ki je v zameno za Irvinga in Morrisa k Nets poslal Doriana Finney-Smitha, Spencerja Dinwiddieja ter tri izbore na naborih v letih 2027 (2. runda) in 2029 (1. in 2. runda).

"Zdaj si želim zgolj igrati košarko, igrati z Dončićem ter uživati v njegovem talentu ter talentu ostalih soigralcev. Želim si, da skupaj delamo na vsem potrebnem in osvajamo naslove," je še dodal Irving.

Kontroverzna figura

Odlični organizator igre sicer velja za zelo kontroverzno figuro ameriške košarke. Zaradi številnih zapletov in komentarjev se je večkrat znašel v nemilosti tako vodstva lige kot ekip, v katerih je igral. Na novinarski konferenci je odgovarjal tudi na tematiko antisemitizma in nespoštovanja, ki ga je čutil od vodilnih mož Brooklyna.

"Želim igrati v klubu, ki me ne zgolj tolerira. Želim, da me obravnavajo na način, da se počutim spoštovano. V času igranja za Brooklyn sem večkrat čutil drugače. Sem velik garač, a nihče ne govori o tem, zgolj o stvareh zunaj parketa. Zdaj želim spremeniti diskurz, da napišem svojo zgodbo ter se osredotočim na stvari, ki jih lahko nadzorujem," je še zaključil Irving.

V karieri ima v 12 sezonah v NBA povprečje 23,3 točke na tekmo ter 5,7 asistence. V tej sezoni je na 40 tekmah za Brooklyn v povprečju dosegel 27,1 točke, 5,1 skoka ter 5,3 podaje na tekmo.