Dovoljenje

FOTO: Živalski vrt Rožman zaradi inšpekcije začasno zapira vrata

S.R./STA
7. 2. 2023, 10.55
Posodobljeno: 7. 2. 2023, 10.59
Deli članek:

V Zooparku Rožman iz naselja Vrzdenec v Občini Horjul živali začasno ne smejo več prikazovati. Tako je odločila inšpekcija, ki je ugotovila, da živalski vrt deluje brez veljavnega dovoljenja. Vlogo za dovoljenje so že vložili.

Bobo
Zoopark Rožman

Inšpekcija je namreč na podlagi inšpekcijskega nadzora Zooparku Rožman izdala začasno prepoved prikazovanja živali javnosti, in sicer do pridobitve dovoljenja. Zakon o ohranjanju narave določa, da mora fizična ali pravna oseba, ki namerava zadrževati živali domorodnih ali tujerodnih vrst v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti v živalskih vrtovih, akvarijih, terarijih ali podobnih prostorih, pridobiti dovoljenje pristojnega ministrstva, so poudarili na Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

Bobo
Zoopark Rožman

V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da Zoopark Rožman iz naselja Vrzdenec v Občini Horjul živali prikazuje javnosti brez veljavnega dovoljenja za živalski vrt. Z delno odločbo so mu zato odredili prepoved zadrževanja živali v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti do pridobitve ustreznega dovoljenja, so pojasnili.

"Lahko pa zavezanec živali poseduje, v kolikor jih ne prikazuje javnosti. Zakonodaja ne pušča drugačnega, milejšega ukrepa, ki bi ga bilo moč izbrati," so izpostavili. V primeru pridobitve dovoljenja taka prepoved preneha in odločba je izvršena. Zavezanec je vlogo za dovoljenje za živalski vrt že vložil na ministrstvo za naravne vire in prostor, so še pojasnili.

Bobo
Zoopark Rožman

Bobo
Zoopark Rožman

Bobo
Zoopark Rožman