V načrtu spremembe

Reševalni prevozi so milijonski posel

Dženana Kmetec
6. 2. 2023, 20.30
Posodobljeno: 6. 2. 2023, 20.42
Deli članek:

V zadnjih petih letih je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za nenujne reševalne in sanitetne prevoze plačal dobrih 15 milijonov evrov. A to je le kaplja v morje, ZZZS namreč krije manjšino skupnega zneska, izvajalcem, ki so v javni mreži, kar 90 % prispeva dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Črtomir Goznik
V Podravju je 13 izvajalcev nenujnih reševalnih in sanitetnih prevozov, ki imajo sklenjeno pogodbo z ZZZS.
 Okvirni znesek, namenjen za izvajanje nenujnih reševalih in sanitetnih prevozov, v obdobju 2018–2022, se giblje okrog 150 milijonov evrov. Ker gre za dobro plačan posel, je tudi interes med izvajalci precejšen.

Sanitetne prevoze za potrebe Splošne bolnišnice Ptuj izvajajo trije izvajalci: Modmed, Zdravstveni dom Ptuj in KA&UP. Vsi imajo za navedene storitve koncesijo. »S Ptuja so in z njimi imamo dobre izkušnje. Imajo sklenjeno pogodbo z ZZZS, na podlagi katere je zavarovalnica plačnik storitev za navedene prevoze. V primeru, da ima izvajalec koncesijo, a nima sklenjene pogodbe z ZZZS, lahko izvaja te storitve samoplačniško. To za bolnišnico ni zanimivo, saj smo v tem primeru plačnik prevoza pacienta mi, kar predstavlja naš strošek. Sanitetni prevozi se naročajo pri vseh treh izvajalcih, glede na njihove zmogljivosti in odzivnost,« je pojasnil Aleksander Voda, vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. Vsi trije izvajalci prevoze za potrebe bolnišnice izvajajo na podlagi delovnih nalogov za prevoz, ki se v primeru potrebe in upravičenosti izdajo s strani lečečega bolnišničnega zdravnika.

Na podlagi česa se odločajo, komu bodo dali 'posel'?

Obveznosti izvajalcev ter način naročanja in izvajanja prevozov ne določa zakon, temveč določbe Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2022. Na podlagi tega velja, da naročniki nenujne reševalne prevoze izvajajo le z izvajalci, ki imajo sedež v istem kraju kot naročnik oz. so najbližji naročniku. »To pa ne velja za primere, ko se izvajalec nenujnih reševalnih prevozov vrača na svoj sedež in lahko sočasno zagotovi prevoz novega bolnika, ali izjemoma, če je to bolj racionalno, prevoz izvede izvajalec, ki ima sedež bližje prebivališču zavarovane osebe,« pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu in dodajajo, da morajo naročniki in izvajalci zagotoviti racionalno izvajanje prevozov: občasno prepeljati več bolnikov oziroma vozila opravljajo vožnje brez bolnikov v najmanjši možni meri. Hkrati smejo prepeljati največ toliko pacientov, kolikor je registriranih sedežev v vozilu, zmanjšano za dva.

Prevozi morajo biti opravljeni v razumnem času in v istem dnevu, ko je bil prevoz naročen, vendar ne več kot tri ure od naročila, razen v primeru objektivnega razloga, npr. zamude v prometu.

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da v prihodnjih letih načrtujejo spremembe na področju prevozov, izvedli naj bi jih v sklopu celovite reforme zdravstvenega sistema.

ZZZS krije le desetino skupnih stroškov prevoza

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v zadnjih petih letih za nenujne reševalne in sanitetne prevoze plačal okrog 15 milijonov evrov. V zadnjem letu je ta znesek konkretno zrasel. Leta 2018 je znašal dva milijona evrov, lani že pet milijonov. A delež, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje, predstavlja majhen del, saj glavnino, kar 90 %, plačajo zavarovalnice iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Cena kilometra se določa za posamezno pogodbeno leto. Lani je za nenujne prevoze z reševalnim vozilom znašala 1,16 evra, za sanitetne prevoze na/z dialize 0,64 evra in ostale sanitetne prevoze 0,54 evra. Nujni prevozi so del izvajanja nujne medicinske pomoči mobilne enote nujnega reševalnega vozila v enoti nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma in so plačani pavšalno.

Po podatkih ZZZS nenujne reševalne prevoze v Podravju (vključno z Mariborom) opravlja 13 izvajalcev. Na zavarovalnici razpolagajo s podatki o izplačilih za prvih deset mesecev leta 2022. Najnižje prihodke iz tega naslova imajo zdravstveni domovi, ptujski nekaj več kot 51.000 evrov, ormoški, bistriški in lenarški pa še manj. Skupni prihodki so sicer višji. Iz naslova nenujnih reševalnih prevozov je denimo Zdravstveni dom Ptuj (od ZZZS in dopolnilnega zavarovanja) lani prejel 333.000 evrov, za ostale sanitetne prevoze pa še dobrih 161.000 evrov, skupaj torej okrog pol milijona evrov. V petih letih so na podlagi tega imeli za okrog dva milijona evrov prihodkov. Imajo sedem vozil in deset zaposlenih, ki opravljajo vse vrste nenujnih reševalnih prevozov. Bistveno višji pa so zneski zasebnikov, ki opravljajo te storitve. Največ je za nenujne reševalne prevoze na našem območju v lanskem letu prejelo podjetje Berghaus, sledijo KA&UP, Modmed ...