Problematika

Vrtci se bodo podražili, že marca višji otroški dodatki

R.T.
6. 2. 2023, 13.15
Posodobljeno: 6. 2. 2023, 13.33
Deli članek:

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je naslovil problematiko cen vrtcev. Treba bo še počakati, preden bodo zastonj.

Sašo Švigelj
Luka Mesec

Do uresničitve koalicijske ideje o zastonjskih vrtcih manjka 200 milijonov evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, se bodo vrtci podražili od 40 do 53 evrov (nekateri so se že), vendar pa to ni povezano z dvigom minimalne plače, je poudaril. Razlog za to je vsesplošna rast cen.

Pokrivanje razlike

Kaj lahko glede tega stori ministrstvo? Mesec se strinja, da bi vrtec moral biti zastonj, a številke rišejo drugačno sliko. Stroški vrtcev na leto znašajo 543 milijonov evrov; starši od tega plačajo 209 milijonov evrov, iz javnih sredstev jih pride 334 milijonov. Torej 60 odstotkov stroškov že plačujejo občine in država.

Da bi dobili 200 potrebnih milijonov, da bi bili vrtci zastonj, bo potrebna davčna reforma.

Ukrepi

Do takrat pa bo ministrstvo s februarjem povečalo pragove za socialne transferje, skladno s stopnjo inflacije; s 1. marcem se bodo uskladili otroški dodatki, tako da bodo višji za 10 odstotkov; skozi davčno reformo bodo prenovili sistem otroških olajšav in otroških dodatkov, da bodo dodatki bolj dostopni za srednji razred.

Minister Mesec je za konec še dejal, da se bodo potrudili, da bodo starši čim manj občutili višanje stroškov vrtcev.