OŠ Savsko naselje

Učenci vdrli v e-redovalnico; že lani so si spreminjali ocene

A.A.
3. 2. 2023, 19.30
Posodobljeno: 5. 2. 2023, 11.52
Deli članek:

Ravnateljica ljubljanske Osnovne šole Savsko naselje je v petek sklicala novinarsko konferenco, na kateri je pojasnjevala ozadje vdora v elektronsko redovalnico, ki so ga izvedli štirje učenci.

Novice Svet24
Novinarska konferenca Osnovne šole Savsko naselje

Pred dnevi je eden od učiteljev med pisanjem polletnih obvestil o ocenah opazil, da ocene nekaterih učencev ne ustrezajo tistim, ki jim jih je dal ob ocenjevanju. Ker je v sistemu zabeleženo, kdo in kdaj je vpisal oceno, je hitro postalo jasno, da so pri njegovem predmetu ocene, ki jih je podelila druga učiteljica.

O tem je obvestil vodstvo šole, kjer so takoj ugotovili, da je bilo pod uporabniškim imenom učiteljice spremenjenih kar nekaj ocen pri več predmetih. Ocene so bile spremenjene pri štirih učencih. Nadaljnje raziskovanje je pokazalo, da so bile na podoben način ocene spremenjene že lani 26. maja, ko se je zaključevalo šolsko leto.

Ker ima vsaka malopridnost vedno sledi, so se odgovorni na šoli pogovorili s štirimi učenci, ki so imeli letos popravljene ocene. Nekateri izmed njih so popravili ali pripisali ocene pri enem predmetu, eden pa kar pri šestih. Vsi štirje učenci so vodstvu šole priznali poseg v elektronsko redovalnico. V ponedeljek so šolo obiskali tudi kriminalisti, ki so zbrali podatke in dokaze.

Lansko spreminjanje ocen so zagrešili štirje učenci, dva izmed njih sta sicer letos že v srednji šoli. Za lani je bilo ugotovljeno, da so bili zaradi popravkov izboljšani tudi učni uspehi, ki vplivajo na vpis v srednje šole. Kako bo šola sanirala ta del vdora in kakšni bodo ukrepi, se še odločajo, letošnjo polletno kreativnost pa so takoj popravili in nima vpliva na realne ocene.

Novice Svet24
Ravnateljica Verica Šetina Pavletič

Ravnateljica Verica Šetina Pavletič pravi, da bo šola ukrepala in kaznovala učence v skladu s svojimi pravilniki. Kaj bo pokazala preiskava kriminalistov, bo znano kasneje. Če bodo potrjeni sumi kaznivih dejanj, bodo podali predlog na pristojno tožilstvo.

Na naše vprašanje, kako je prišlo do vdora, je vodstvo šole na novinarski konferenci pojasnilo, da sta bila uporabniško ime učiteljice in geslo za dostop do elektronske redovalnice v Lopolisu ukradena z računalnika učiteljice med prvo selitvijo šole lani maja, ko so ti učenci osmega in devetega razreda pomagali pri pakiranju. Selitev so potem prestavili, učenci pa so operirali z identiteto učiteljice tudi letos ob šolskem polletju, ko so jim končno prišli na sled. Šola bo ustrezno ukrepala tudi zoper učiteljico, ki je pustila računalnik nezavarovan.

Psihično nasilje

Na tiskovni konferenci je bilo postavljenih tudi nekaj vprašanj o disciplini in psihičnem nasilju v razredu, ki jih obiskujejo učenci, vpletena v letošnji vdor. Ravnateljica je odgovorila, da je dogajanje v mejah normale in da problematičnih učencev ni. Po zaključku novinarske konference nas je kontaktiral eden izmed staršev, ki je zatrdil, da je do zadnjega incidenta prišlo danes, ko je ena od učenk zaradi »terorja« sošolca po eni šolski uri zapustila pouk in odšla domov.

Budno bomo spremljali, kako se bo razpletel klopčič okoli spreminjanja ocen.