Policija in SI-CERT

Pazljivo pri spletnih nakupih: Kdo s poceni čevlji nateguje Slovence?

P.K.
3. 2. 2023, 17.04
Deli članek:

Policija opozarja pred lažnimi spletnimi trgovinami, ki jim je v zadnjih mesecih nasedlo večje število ljudi. Objavljamo tudi internetne naslove trgovin, ki jim ni zaupati.

Dreamstime
Luksuzne znamke po ugodnih cenah? Prvi znak za preplah.

"Prijave pretentanih kupcev na SI-CERT, nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, prejemajo vsakodnevno. Od novembra 2022 so zaznali že štirideset lažnih spletnih trgovin," so sporočili s policije.

Povedali so, da je vsem skupno ime Slovenija ali Ljubljana v naslovu spletne strani in zelo nizke cene artiklov, pri katerih gre v večini primerov za znane blagovne znamke superg. "V kolikor ste že bili finančno oškodovani, podajte prijavo tudi na policijsko postajo," pozivajo možje v modrem.

Brezplačna poštnina in dobavljivost takoj

Na SI-CERT medtem pojasnjujejo, na kaj naj bomo pri spletnih nakupih pozorni, da ne postanemo žrtve natega, kajti že samo z zelo malo napora, lahko prepoznamo goljufe. Jasen znak, da nekaj ni v redu, je denimo prodaja artiklov luksuznih blagovnih znamk po ugodnih cenah. "Poleg tega so kljub ‘znižanjem’ vsi modeli na zalogi in dobavljivi takoj, kljub temu, da imajo trgovci težave z dobavami praktično na vseh področjih. Ponujajo pa tudi brezplačno poštnino po celem svetu," situacijo postavljajo v kontekst.

Seznam goljufov

Pozorni bodimo tudi na pomanjkanje podatkov o trgovcu; če jih spletna stran ne navaja in za stik z njimi ponuja le kontaktni obrazec, je to skoraj zagotovo znak, da ne gre za legitimnega spletnega trgovca, ampak zelo verjetno za prevaro. 

Med lažnimi trgovinami je tudi salomonslovenija.com, a pozor; goljufi so stran preselili na novo domeno – salomoslovenija.com (v imenu so odstranili n) in nadaljevali s prevaro pod podobnim spletnim naslovom trgovine. Katere trgovine še so na seznamu goljufivih: