FOTO

Ruparjevi upokojenci protest na Trgu republike otvorili z Zdravljico

J.V.
1. 2. 2023, 15.05
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 19.29
Deli članek:

S slovenskimi zastavami v rokah in ob narodnozabavni glasbi so med drugim zahtevali dostojne pokojnine, ki so po njihovem mnenju njihova pravica.

Marko Vavpotić / M24
Upokojence je na ulice Ljubljane prignal Pavle Rupar.

V tako imenovani "ljudski iniciativi" Glas upokojencev, katere pobudnik je nekdanji tržiški župan in poslanec SDS Pavel Rupar, so danes ob 15. uri pričeli protestni shod na Trgu republike v Ljubljani. S slovenskimi zastavami v rokah in ob narodnozabavni glasbi so med drugim zahtevali dostojne pokojnine, ki so po njihovem mnenju njihova pravica. Shoda se je udeležilo tudi več vidnih predstavnikov SDS.

Marko Vavpotič / M24
Zbrali so se na Trgu republike

V večtisočglavi množici na shodu so bili predvsem starejši prebivalci, številni so v rokah nosili slovenske zastave. Mnogi tudi transparente, s katerimi sporočajo svoje zahteve in sporočila vladi. Med drugim so bili na njih napisi Zahtevamo dostojne pokojnine, Naj živi Janez Janša, slovenski junak v vojni in miru, Hočemo zaslužene pokojnine, Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi.

Marko Vavpotič / M24
Zbrali so se na Trgu republike

V nagovorih zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material, in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini. Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

Marko Vavpotič / M24
Ruparjevi upokojenci niso zadovoljni.

Med zahtevami protestnikov je takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo. V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi rtv-prispevek.

Marko Vavpotič / M24
Pravijo, da nočejo "golobizma". Janšizem jim bolj diši.

Rupar je za STA povedal, da so s shodom želeli sporočiti, da so upokojenci živi in da zahtevajo le tisto, "kar so pričakovali celo življenje, v kar so verjeli in upali". Po njegovih besedah so se upokojenci znašli v krizi, saj se le stežka prebijajo iz mesca v mesec. Zato si želijo pogovorov z odločevalci, Rupar pa pričakuje, da bo do njih glede na zbrano množico kmalu tudi prišlo. Ocenil je, da se je zbralo med 18.000 in 20.000 ljudi, a kot pravi bo pravo oceno podala policija. "Sem pa zelo vesel tega obiska," je dejal.

Marko Vavpotić / M24
Protestirali bodo vsakega 1. v mesecu.

Na shod so po Ruparjevih besedah pozvali tudi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije, poslance, ministre, predsednika vlade, sindikate in druge upokojenske organizacije, a so bili na njem sami. V kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali, ker gre za starejše ljudi, jih ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu. "Verjamem, da marsikdo pričakuje, da bomo omagali, da nimamo dovolj moči, osebno pa sem prepričan, da nas bo še več in bomo dosegli svoje načrte," je sklenil.

Marko Vavpotić / M24
Protest je minil brez incidentov.

Na pozivanje iniciative Glas upokojencev Slovenije k vsesplošnemu protestu se je že pred časom oglasila tudi iniciativa Glas ljudstva. Kot so opozorili, gre za zelo škodljivo zavajanje širše javnosti. Napoved protesta vidijo kot "lažno simuliranje civilne družbe in zavajanje upokojencev". Za pobudo in organizacijo protesta namreč ne stoji civilna družba, ampak sta nekdanja poslanca SDS Rupar in Mojca Škrinjar.