Pogajanja

Visokošolski učitelji pričakujejo dvig plač za sedem razredov

STA
30. 1. 2023, 21.46
Posodobljeno: 30. 1. 2023, 21.49
Deli članek:

Predstavniki visokošolskega sindikata in pristojnega ministrstva so danes nadaljevali pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev. Predsednik sindikata Gorazd Kovačič je dejal, da pričakujejo linearen dvig plač za visokošolske učitelje za sedem plačnih razredov, vendar se vladna stran pred sredinim koalicijskim vrhom o tem še ne pogaja.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Po Kovačičevih besedah so bili visokošolski učitelji uvrščeni v primerljive plačne razrede z zdravniki, kar pa se je z leti zaradi višanja plač zdravnikom porušilo, zato pričakujejo dvig plač vsem visokošolskim učiteljem, pa tudi na ostalih delovnih mestih in v plačni skupini J za sedem plačnih razredov.

Pogajanj o tej zahtevi sicer danes še niso začeli. Kot jim je po Kovačičevih besedah namreč pojasnila vladna stran, bodo izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju najprej obravnavali na koalicijskem vrhu v sredo. Do koalicijsko usklajenih izhodišč se bo morala nato opredeliti še vlada, za tem pa bo vladna pogajalska skupina z izhodišči seznanila reprezentativne sindikate javnega sektorja.

Zato je pričakovati, da bodo vsebinska pogajanja lahko sledila tej skupni predstavitvi. Pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije in ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije bodo sicer nadaljevali v ponedeljek.