Osem najboljših

Regijsko tekmovanje First Lego League - Najstniki iskali rešitve o energiji

Lidija Markelj
31. 1. 2023, 06.21
Deli članek:

Podjetje L-Tek je bilo pred nekaj tedni skupaj z zavodom Super Glavce gostitelj in soorganizator regijskega tekmovanja First Lego League (FLL), na katerem je v dveh dneh sodelovalo kar 25 ekip z različnih slovenskih šol.

Lidija Markelj
Ekipo Roosters iz OŠ Šentjernej sestavljajo: Iva Beguš, Zoja Jurečič, Enja Hočevar, Vid Beguš, Matija Hodnik, Teodor Kirar in Amadej Rešetič.

V znanju iz robotike, programiranja in iz iskanja reševanja problemov na temo energije so sodelovale tudi ekipe z dolenjsko-posavskega konca: Roosters z OŠ Šentjernej, Optimus Brick z OŠ Jurija Dalmatina Krško, Lego Turtles z OŠ Brežice, Lego Bears z OŠ Ob Rinži Kočevje in kot edina srednješolska ekipa Rising Kelts z Gimnazije Novo mesto. Osem najboljših se bo 18. marca s svojimi rešitvami pomerilo na državnem tekmovanju, ki bo potekalo na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani; med njimi so bili kot edini naši izbrani šentjernejski Roosters, na državno tekmovanje pa so se na nedavnem izboru v Puconcih uvrstili Smarti robotki z mentorico Heleno Smrke z OŠ Žužemberk. Če bodo uspešni še tu, lahko dobijo povabilo na mednarodna odprta evropska prvenstva in svetovno prvenstvo, ki bo letos v ZDA, Maroku in Avstraliji.

Izziv energija

Ekipa Roosters (Petelini) s sedmimi člani ter z mentorjema Slavico Jordan in Ognjenom Sajetom je bila več kot zadovoljna z uspehom, saj se je odlično odrezala na letošnjo temo, ki je bila kot vedno eden izmed aktualnih globalnih izzivov: energija – viri energije, njen prenos in shranjevanje. FLL-jevci so od lanskega septembra raziskovali in spoznavali različne vire energij, načine njenega prenosa in shranjevanja. Prepoznavali so probleme in izzive, sestavljali robote in programirali, preizkušali rešitve, se pri tem povezovali s strokovnjaki iz okolja in z gospodarstveniki. Izkazali so se z zanimivimi razmišljanji in inovativnostjo.

Sintetični metan

Šentjernejski Roosters so na primer našli rešitev za energetsko krizo. Domislili so se pridobivanja alternativnega vira energije, in sicer procesa umetnega pridobivanja sintetičnega metana, ki bi nadomestil drag energent, zemeljski plin iz Rusije. »Naša rešitev se začne pri jedrski elektrarni, v kateri dobimo toploto in električno energijo. Z zadnjo pride v pretvorbni stavbi do procesa elektrolize, v katerem razkrojimo vodo na vodik in kisik. Kisik spustimo v ozračje, vodiku pa dodamo ogljik iz ozračja, v katerem s pomočjo toplote pride do procesa mehanizacije, in nastane sintetični metan. Prednosti so manjša odvisnost od uvoza plina iz Rusije, cena zaradi lažjega pridobivanja manj niha, gre tudi za manjše onesnaževanje okolja, ker ogljikove okside iz ozračja recikliramo. Ta energent bi se lahko uporabljal v gospodinjstvu in gospodarstvu, do uporabnikov pa bi prišel po že obstoječih plinovodih, kar pomeni, da ni dodatnih stroškov,« je njihovo inovacijo razložila Zoja Jurečič. Šentjernejčani so potrditev, da bi zadeva delovala tudi v praksi, dobili na Institutu Jožef Stefan.

Premična hidroelektrarna

Ekipa Lego Turtles z OŠ Brežice, ki jo sestavlja šest osnovnošolcev, vodita pa jih mentorja Mojca Markelj in Jakob Rožnik, je našla nadomestek za velike vetrnice, ki so lahko sporne zaradi ogrožanja ptic. Izumili so manjšo vetrnico s sončno in z vodno energijo, ki bi jo postavili na reko, skratka, dobili so idejo za premično hidroelektrarno, je povedal Jakob Divjak Zalokar.

Lidija Markelj
Ekipa Lego Turtles iz OŠ Brežice ter mentorja Mojca Markelj in Jakob Rožnik

Hidrospinner

Ekipa Rising Kelts z Gimnazije Novo mesto, ki jo sestavlja deset dijakov prvega letnika splošne gimnazije, delujejo pa pod mentorstvom Janeza Gorenca, je razmišljala, kako na čim naravnejši način proizvesti dodatno energijo. Odločili so se za boljši izkoristek vode, za projekt hidrospinner. »Gre za preprost model z vrtino, ki je prijazna za vodne organizme in omogoča pridobivanje energije, ki bi sicer ostala neizkoriščena. Obenem bi se voda, ki se jo spušča nazaj v reko, še prečistila. Tako bi iz rek odstranili umazanijo, smeti,« je povedala članica ekipe Nina Koprivc. Mentor Rising Kelts Janez Gorenc je poudaril, da je FLL-ekipa velika dodana vrednot novomeške gimnazije, saj so ena redkih srednjih šol v Sloveniji, ki jo premorejo, in veliko dijakov tudi zato za šolanje izbere njih.

Lidija Markelj
Ekipa novomeške gimnazije Rising Kelts z mentorjem Janezom Gorencem (v sredini)

Vsestransko učenje

Kot pravi Natalija Premužič, ustanoviteljica in vodja zavoda Super Glavce, ki v Sloveniji deluje od leta 2012, je FLL mednarodni projekt, ki spodbuja zanimanje mladih z vsega sveta za znanost, naravoslovje in tehnologijo. Osnova programa sta raziskovanje in robotika. Otroke in mladino tako navdušujejo za raziskovanje, učijo se reševanja problemov, podjetnosti, uporabe sodobnih tehnologij v koristne, humane namene, spodbujajo ustvarjalnost, sodelovanje, deljenje znanj, izkušenj, navajajo na kritično razmišljanje in tako dalje.

»Potrebujemo vas«

Lidija Markelj
Radko Luzar

»Vi ste naši ustvarjalci sedanjosti in prihodnosti,« je sodelujočim dejala Premužičeva, navdušen nad videnim pa je bil tudi Radko Luzar, uspešen podjetnik in lastnik družbe L-Tek Elektronika. »Naše podjetje vas potrebuje. Podpiramo vas od samega začetka, že deset let. Začelo se je, ko smo neko našo nagrado za inovacijo v obliki lego robotov podarili OŠ Šentjernej. Otroci so se navdušili, se igrali in prišla je FLL-zgodba, ki so se ji pridružili in pri kateri vztrajajo. Letošnja ekipa Šentjernejčanov je celo spoznavala naše podjetje, proizvodnjo, si pogledala našo energetiko, sončne panele ... Pomembno je, da vidijo zanimive projekte in poklice, v katerih jih čakajo tudi službe,« je dejal Luzar. Sami so med takimi podjetji. Med zaposlenimi imajo namreč že dva domačina, ki sta bila nekoč tekmovalca FLL. »Vsak dan v industriji potrebujemo nove strokovnjake in FLL je taka oblika izobraževanja, ki združuje ne le robote, elektroniko, avtomatizacijo in tehnična znanja, ampak tudi drugo znanje, ki je še kako pomembno v podjetju in življenju: sodelovanje v ekipi, varstvo okolja, širši pogled in razmišljanje ... Zato smo bili letos z veseljem gostitelji tekmovanja FLL,« je sklenil Luzar.