Seči bo treba globoko v žep

Do usodnega DA brezplačno, lahko pa tudi zasoljeno drago

Senka Dreu
27. 1. 2023, 20.11
Deli članek:

V začetku meseca je na družbenih omrežjih završalo zaradi objav, ki jih je z rajskega Zanzibarja, kjer je poročil svoja prijatelja, s svojimi sledilci delil trojiški župan David Klobasa.

Romantične poroke organizirajo tudi v dvorcu Štatenberg v Makolah.

Bolj kot lepote tanzanijskega otoka in županove mišice, ki so, kot kažejo posnetki, odlično vzdrževane, nas je zanimalo, kakšen je postopek za pridobitev dovoljenja za poročni civilni obred na tujem in ali lahko par tam poroči tudi oseba iz matične države. »Ti postopki in pravila se sicer razlikujejo od države do države, par, ki sem ju jaz poročil, je vse informacije predhodno pridobil na konzulatu. Ker sem v Sloveniji uradno pooblaščena oseba, ki lahko opravi civilno poroko, sem to lahko opravil tudi tam, kjer sem bil v vlogi matičarja, kot takšen sem namreč tudi podpisan,« pripoveduje Klobasa, še vedno pod vtisom tega čudovitega afriškega bisera. »Po prihodu domov sta mladoporočenca na konzulatu overjen dokument odnesla na upravno enoto, v kateri imata stalno prebivališče, kjer so ju vpisali kot nova zakonca. Prevod, kolikor mi je znano, ni bil potreben, vem pa, da ga včasih zahtevajo.«

Po pravilih države gostiteljice

Slovenski državljani lahko sklepajo zakonske ali partnerske zveze v tujini, kjer to omogoča zakonodaja, potrjujejo na ministrstvu za javno upravo. »A pri tem veljajo pravo in pogoji kraja, kjer se taka zveza sklepa. Informacije, katere dokumente morata bodoča zakonca predložiti za sklenitev zakonske zveze v tujini, pridobita pri pristojnih organih države, kjer se nameravata poročiti, pa tudi na njenih diplomatsko konzularnih predstavništvih. Izpisek iz poročne matične knjige mora izdati pristojni organ države, kjer je bila zakonska zveza sklenjena, za priznavanje te listine v Sloveniji pa jo je treba prevesti in overiti na predpisan način.« Na kakšen način bo listina overjena, dodajajo, je odvisno od države, kjer je bila izdana, overitev listin pa ni potrebna med državami podpisnicami Haaške konvencije o ukinitvi potrebe po legalizaciji tujih javnih listin, kjer zadostuje overitev s pečatom APOSTILLE, med državami, ki imajo sklenjene dvostranske sporazume o vzajemnem priznavanju listin brez overitev, in za izpiske iz matičnih knjig, ki so bili izdani na podlagi dunajske in pariške konvencije.

Profimedia
Obljuba večne zvestobe na Santoriniju bo par stala najmanj 1.820 evrov, pri tem seveda niso vključene letalske vozovnice in razna doplačila, na primer za fotografa.

Od Sejšelov do Karibov

Predstavljajte si modro nebo, s soncem obsijane plaže, turkizno morje in neverjetne destinacije, ob katerih vam zastane dih. Le kdo si ne bi želel ljubezni okronati na takih mestih, z bosimi nogami, pod katerimi čutiš topel pesek? Valentina Bajrovič in Mirela Zulič Hočevar iz Divine Travel pravita, da postajajo poroke v tujini pri slovenskih parih vse bolj priljubljene, zlasti prednjačijo eksotični kraji, kot so Mavricij, Sejšeli, grška Lefkas in Santorini, karibski otoki, v ZDA pa poleg večnega New Yorka še Miami na Floridi in Havaji. In to za primerljivo ceno kot pri domačih porokah, dodajata. Oglejmo si nekaj paketov, ki jih ponujata. Poročni paketi na Karibih se za par začnejo pri 1350 evrih, na Sejšelih pri 2000, za svate pa pri 1800 evrih. Santorini bo par stal najmanj 1820 evrov, poroka v znamenitem newyorškem Centralnem parku vsaj 1950, na Havajih pa od 830 evrov navzgor. Pri tem seveda niso vključene letalske vozovnice in razna doplačila, na primer za fotografa. Če sešteje vse stroške, zlahka dobite znesek, zaradi katerega se vam bo zavrtelo v glavi.