Več o napadu v celjski bolnišnici

Zaposlenemu zlomil nos, medicinska sestra, ki je doživela srčni infrakt, še vedno hospitalizirana

S.R.
27. 1. 2023, 10.26
Posodobljeno: 27. 1. 2023, 16.40
Deli članek:

V celjski bolnišnici je v sredo zjutraj prišlo do fizičnega napada na dva zaposlena, ki ga je zagrešil nezadovoljni bolnik. V bolnišnici danes predstavljajo več podrobnosti.

Bobo
/

O sredinem incidentu v Splošni bolnišnici Celje, kjer je razburjen bolnik poškodoval dva zaposlena, smo že poročali. Kot je včeraj pojasnil predsednik Slovenskega zdravniškega društva in v. d. strokovnega direktorja SB Celje Radko Komadina, je bil bolnik, ki ni bil resno bolan, v sredo zjutraj v urgentnem centru celjske bolnišnice nezadovoljen z informacijo, da poteka predaja nočnega turnusa dopoldanski izmeni. Pri tem je enemu zaposlenemu lažje poškodoval roko, drugemu pa s čelnim udarcem zlomil nos. Po dejanju je pobegnil. Napad preiskujejo celjski policisti.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v odzivu na dogodek dejal, da ministrstvo obsoja vsakršno obliko nasilja. Poudaril je, da zdravstveno osebje ni krivo, da zdravstveni sistem ne deluje. Po njegovih besedah bosta ministrstvo za zdravje in vlada naredila vse, da se bodo razmere na področju zdravstva uredile.

V celjski bolnišnici so danes predstavili več podrobnosti o incidentu. Podrobneje sta ga opisala v.d. direktorja SB Celje Dragan Kovačić in Komadina. Kovačić je uvodoma poudaril, da je šlo za alarmanten dogodek. Izpostavil je, da verjamejo v odprto komunikacijo tako z družbo kot mediji, zato so se odločili, da danes dogodek dodatno osvetlijo z bolj celovitimi informacijami.

Po pojasnilih Kovačića je bolnik zjutraj na kirurški urgenci čakal na urgentno obravnavo, pri čemer je bil očitno nezadovoljen z razmerami. Natančnega razloga za fizičen napad sicer ne poznajo, saj z njim neposredno nato niso komunicirali. Kot je pozneje dogodek, ki jih je močno »pretresel« in ki ga še poskušajo razumeti, znova opisal tudi Komadina, je storilec v prazno čakalnico vstopil malo čez 6. uro, pri čemer je izkazoval določeno mejo nestrpnosti. Prispel je brez napotnice, a je bil njegov prihod zabeležen, sprejela ga je namreč triažna sestra. Komadina je poudaril, da podrobnosti o njegovi težavi ne more razkrivati, a je šlo za »bagatelno situacijo,« ki se kot akutna obravnava pri osebnem zdravniku. Ker je storilec povzdigoval glas, je tja pristopila medicinska sestra, ki je doživela fizični napad, in sicer lažjo poškodbo prstov na eni roki. Najhujše je šele sledilo. V prostor je pristopil drugi sodelavec, ki ga je storilec s čelom udaril v obraz, zaradi česar je prišlo do krvavitve. Oseba je nato bolnišnico zapustila. Pozneje se je izkazalo, da jo je še huje od sodelavca odnesla medicinska sestra, prva žrtev storilca, ki je pozneje »izkazovala hudo stresno motnjo,« kar bi lahko po navedbah Komadine vodilo tudi v smrt. Kot je že prej opisal Kovačić, je namreč stres »rezultiral v miokardnem infarktu,« medicinska sestra pa je še vedno hospitalizirana. Njeno zdravstveno stanje je zdaj sicer stabilno, a bi se lahko končalo precej huje, saj bi lahko bila posledica tudi smrt. »Neskončno smo pretreseni zaradi tega,« pa je poudaril Komadina.

Bolnišnica ima na srečo na določenih mestih videonadzor, storilec pa se je ob sprejemu izkazal tudi z zdravstveno izkaznico, tako je njegova identiteta znana. Zadeva je zdaj v rokah policije.

Okrepili bodo varovanje

»Zdaj bomo imeli bolnišnico zavarovano kot centralno banko, kam to vodi?« se je danes vprašal Komadina.

Kovačić je pojasnil še, da so dogodek in stanje analizirali ter da bodo varovanje v bolnišnici zdaj dvignili na najvišji možni nivo. Dogodek obžalujejo in si podobnih incidentov ne želijo, sploh pa urgenca ni prostor, kjer »bomo reševali vse težave v zdravstvu,« je bil jasen. »Vemo, da nismo optimalni, a to ne more opravičevati nasilja nad ljudmi.« Tega po njegovih navedbah nikoli ni mogoče opravičiti, ne glede na to, kdo je oseba, kaj se je zgodilo in kakšne so druge okoliščine. Opozoril je tudi na nesprejemljiv odziv dela družbe, ki napadajo zdravnike in bolnišnico, saj lahko ob takem stanju duha zadeva eskalira tudi do dogodkov, ki pa bodo »nepopravljivi.« V bolnišnici tako javnost pozivajo, da jih zaščiti. »Nasilje mora biti nesprejemljivo.« Kovačić je še dodal, da je zdravstvo v krizi, zdravstvenih delavcev pa je na vseh nivojih premalo, a se bomo, če bomo v to vključili še nasilje, znašli na zelo napačni poti, spirali, ki si je ne želimo. »Ljudje, ki delamo v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, smo samo ljudje, ki imamo doma družine in otroke,« je poudaril ter dodal, da si ne želi, da iz bolnišnice še nekdo prejme klic, kot so ga svojci teh dveh oseb, ko so jih obvestili o dogodku in poškodbah.

Varnost zdravnikov je predpogoj za kakovostno obravnavo pacientov

Oglasila se je tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki je pretresena nad incidentom. »Varnost zdravnikov in zobozdravnikov je hkrati tudi predpogoj za ustrezno in kakovostno obravnavo pacientov,« so izpostavili. Zbornica obsoja vsakršno nasilje in se zavzema za ničelno toleranco do nasilja tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi sicer v družbi in medsebojnih stikih. Obenem izpostavlja, da ima zdravstveno osebje, enako kot ostali zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja. »Nasilni dogodki puščajo negativne posledice pri vseh udeleženih, pri bolnikih in pri zdravstvenih delavcih. Naš skupni cilj kot družbe mora biti in je zgraditi kulturo spoštovanja in nenasilnega reševanja vseh zadev v družbi,« so še opozorili v zbornici.