22 članov

Kdo vse je v novem strateškem svetu za zdravstvo, ki ga vodi kirurg Erik Brecelj?

E.J./STA
27. 1. 2023, 07.07
Posodobljeno: 27. 1. 2023, 15.04
Deli članek:

Strateški svet za zdravstvo pod vodstvom kirurga Breclja na prvi seji pričakuje premierja Roberta Goloba.

Primož Lavre
Novi strateški svet za zdravstvo vidi znani kirurg Erik Brecelj.

Strateški svet za zdravstvo se bo popoldne sestal na ustanovni seji in se med drugim seznanil z analizo stanja v zdravstvu, na podlagi katere bo pripravil predlog zdravstvene reforme. Seje se bo udeležil tudi premier Robert Golob, pod okriljem katerega deluje novoustanovljeni svet. Za pripravo zdravstvene reforme je bil sprva zadolžen strateški svet, ki je deloval pri ministrstvu za zdravje, a je bil nato po ustanovitvi novega ukinjen.

Kdo sedi v strateškem svetu?

Večina članov ukinjenega sveta je bila imenovanih v nov svet, ki ga bo vodil kirurg Erik Brecelj. Slednji bo po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Lorerana tisti, ki bo tako njemu kot premierju nastavil ogledalo, saj Strateški svet za zdravstvo se bo popoldne sestal na ustanovni seji in se med drugim seznanil z analizo stanja v zdravstvu, na podlagi katere bo pripravil predlog zdravstvene reforme. Seje se bo udeležil tudi premier Robert Golob, pod okriljem katerega deluje novoustanovljeni svet.

V novem svetu je po poročanju Dela 22 članov, med njimi so tudi predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege, ter državna svetnica, ki zastopa interese zdravstva, Monika Ažman in kirurg Vojko Flis, ki je kot kandidat Gibanja Svoboda neuspešno kandidiral za mariborskega župana. SD je predlagala svojega člana Branka Gabrovca, sicer generalnega direktorja NIJZ, Levica pa svojega koordinatorja za zdravstvo Anžeta Dolinarja. Med člani sveta so tudi predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Rok Ravnikar in Ana Vodičar z zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Še pred tem pa se bodo v dopoldanskih urah na ministrstvu za zdravje na prvem srečanju, na katerem naj bi dogovorili način nadaljnjega dela, sestali predstavniki pogajalskih skupin vlade in sindikatov v zdravstvu. Vlada se je namreč s stavkovnim sporazumom z zdravniškim sindikatom Fides zavezala, da do 1. aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja.