Zavrnila leta 2000

Svetlana Makarovič bo sprejela nagrado in povedala eno pesem

G.G./STA
26. 1. 2023, 20.29
Posodobljeno: 26. 1. 2023, 20.31
Deli članek:

Pesnica Svetlana Makarovič bo sprejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je pred 23 leti zavrnila, saj jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ta se je v zadnjem obdobju znašel v središču pozornosti zaradi navedb redovnic o spolnih zlorabah.

Marko Vavpotič / M24
Svetlana Makarovič

"Ko bodo nagrade podeljene, bom prišla na oder in povedala eno pesem, saj je v moji poeziji moja moč," je pesnica o izročitvi Prešernove nagrade povedala v izjavi za 24ur. Da se Prešernova nagrada Svetlani Makarovič lahko izroči, je prek družbenih omrežij v torek sporočila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kot je zapisala, so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da je umetnica ni prevzela, zato je v skladu z zakonom to mogoče.

Svetlana Makarovič je Prešernovo nagrado zavrnila leta 2000, ker jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ob aferi Rupnik se je pojavilo tudi vprašanje, kako postopati z nagrado. Svetlana Makarovič je izrazila pričakovanje, da ji jo bo država letos vrnila.

"Takoj po tem, ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsedniku države Milanu Kučanu s pripombo, da mi ta znak ničesar več ne pomeni, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade, ko si je Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in mojega umetniškega opusa," je pred dnevi povedala za STA.