”Odšel bom samo z nogami naprej!”

Po njihovem mnenju bo v.d. direktorja RTVS zavlačeval v maniri padlih diktatorjev

R.T.
26. 1. 2023, 15.53
Posodobljeno: 26. 1. 2023, 18.32
Deli članek:

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) se krešejo mnenja glede usode v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha.

Bobo
Andrej Grah Whatmough

Programski svet zavoda je v ponedeljek govoril o pobudi 12 programskih svetnikov za Whatmoughovo razrešitev, vendar je sklenil, da se postopek razrešitve ustavi. Pobudniki so namreč zahtevali, da je razrešen z mesta generalnega direktorja. Ker pa je 28. decembra začela veljati novela zakona o RTVS, v skladu s katero je postal v. d. generalnega direktorja, je večina članov sveta menila, da ga ni mogoče razrešiti z mesta generalnega direktorja, saj mu je mandat prenehal.

Zamenjal pa bi ga tudi svet delavcev. Očitajo mu, da je oviral priprave na volitve predstavnikov zaposlenih v svet RTVS in volitve delavskega direktorja, kot je predvideno z novelo zakona o RTVS, potrjeno na novembrskem referendumu. To po njihovih navedbah ni le kršitev 52. člena zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju, ampak tudi nespoštovanje referendumske volje volivcev. Po njihovem je zavlačeval tudi z izdajo sklepa s pooblastili volilni komisiji, ki je pristojna za izvedbo volitev predstavnikov zaposlenih v organe upravljanja, soupravljanja in nadzora RTVS. Nadalje mu v slabo vodenje štejejo, da ne upošteva sklepov tega organa soupravljanja in ne odgovarja na mnenja, pobude, predloge in vprašanja, ki jih na vodstvo naslovijo člani sveta, kot to predvideva participacijska pogodba. Med vprašanji brez odgovora so omenili najem zunanjega izvajalca za pisanje strategije razvoja RTVS, za kar je bilo porabljenih skoraj 50.000 evrov, neimenovanje urednice dokumentarnega programa Televizije Slovenija kljub usklajenemu predlogu odgovornega urednika in direktorja televizije ter neimenovanje urednika MMC, čeprav je bil rok za prijavo na razpis že avgusta lani in čeprav v. d. urednika tega dela ne opravlja. Svet delavcev takšen odnos razume kot načrtno onemogočanje razprave o perečih zadevah v zavodu.

»Odšel bom samo z nogami naprej«

Grah Whatmough se ne da. »Odšel bom samo z nogami naprej,« naj bi izjavil Grah Whatmough po pisanju spletne strani Tukajsmo.info, v kateri so združeni ustvarjalci vsebin na RTVS. Prepričani so, da je ubral taktiko zavlačevanja (opisano zgoraj) in oteževanja izvedbe volitev v svet RTVS. Ko bo imenovanih dovolj članov Sveta RTVS, bo po njihovi oceni zavlačeval s sklicem prve seje, novim svetnikom pa bo nagajal pri sklicu seje. »Tudi če se bodo svetniki uspeli sestati in bo njihovo imenovanje prisiljen priznati, bo onemogočal in zavlačeval z objavo razpisa za svojega naslednika, torej predsednika uprave. Sam postopek bo skušal kompromitirati in obstaja velika verjetnost, da ga bo treba ponoviti vsaj enkrat« menijo.

In kaj zdaj? Po njihovi predvidevanju se mu lahko zaradi vseh teh manevrov mandat podaljša celo do jeseni. »In če se bo nekoč vse nekako razpletlo, Svet bo imenovan, predsednik uprave bo izbran, bo Grah Whatmough v maniri padlih diktatorjev iskal način, da na silo ostane v svoji pisarni. Kako, nam naša domišljija ne zna povedati, on se pa bo že spomnil kakšnega bizarnega načrta. In takrat bodo vsi razumeli, kako resno je mislil v stavku iz naslova: ”Odšel bom samo z nogami naprej!” Kdor misli, da pretiravamo, naj prebere vse naše članke za nazaj in ugotovil bo, s kom imamo opravka in česa vse je sposoben. In ker je očitno možen samo en konec te sage, da Grah Whatmougha odnesejo iz hiše, je vprašanje samo eno: Zakaj bi čakali pol leta?«