namesto v odpadke dobrodelnim organizacijam

Župnik Fesel in kaplan Lorbek skrbita, da hrano dobijo ljudje v stiski

Mojca Zemljarič
25. 1. 2023, 20.46
Posodobljeno: 25. 1. 2023, 22.03
Deli članek:

Nekateri trgovci hrano pred iztekom roka uporabnosti, ki jo umaknejo s prodajnih polic (še uporabne sveže pekovske izdelke, kruh, sadje in zelenjavo), po zaprtju poslovalnic razdelijo dobrodelnim organizacijam.

Mojca Zemljarič
Dekan Marjan Fesl in kaplan Primož Lorbek iz župnije sv. Martina na Hajdini s polic umaknjeno hrano pri Hoferju na Zagrebški cesti na Ptuju prevzemata štirikrat na teden.

Hofer na mesec podari 74 ton hrane, Lidl je je v enem letu razdelil okoli 240 ton. Dobrodelne ustanove so za donacije zelo hvaležne, saj z njimi pomagajo številnim ljudem v materialni stiski. Dekan iz dekanije Ptuj-Zavrč in župnik pri sv. Martinu na Hajdini Marijan Fesel ter hajdinski kaplan Primož Lorbek v imenu Nadškofijske karitas Maribor hrano pri Hoferju na Zagrebški cesti na Ptuju prevzemata štirikrat na teden, ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in sobotah.

»Začela sva pred tremi leti, pred tem je Nadškofijska karitas prevzemala donirano hrano v trgovinah po Mariboru. Ponudila se nam je priložnost, da bi začeli prevzemati hrano v Hoferju na Ptuju. Na dekanijski Karitas smo se o tem pogovarjali, za prevzem smo se odločili v hajdinski in žetalski župniji ter župniji sv. Petra in Pavla na Ptuju. Od začetka smo hrano prevzemali enkrat na teden, vsak je prišel na vrsto na tri tedne. Zadnje leto dni Hajdinčani prevzemamo hrano štirikrat, Žetale in Ptuj pa vsak po enkrat. Druge župnije v dekaniji Ptuj-Zavrč se za sodelovanje niso odločile. Hrana je običajno pripravljena deset minut po zaprtju trgovine. Na domu pri eni od sodelavk ali pa v veroučni učilnici jo sortiramo in razdelimo prejemnikom, to je okoli 30 družin in nekaj posameznikov, zlasti starejših. Nekateri jo pridejo iskat sami, drugim jo dostavimo,« sta povedala dekan Fesel in kaplan Lorbek.

Po novem bodo hrano prevzemali še pri Lidlu na Volkmerjevi

Prevzem hrane na Ptuju je Karitas že pred časom ponudil tudi Lidl, vendar v dekaniji Ptuj-Zavrč dodatnega interesa ni bilo, zato se niso priključili. »Zbiranje hrane pri trgovcu je velika obveza in odgovornost. Treba je biti točen, dosleden, dobro organiziran, to ni obveznost enkrat na mesec, temveč enkrat ali celo večkrat tedensko. Po večkratnih pogovorih in prigovarjanju so se zdaj za sodelovanje odločili v župnijah sv. Marka (občina Markovci) in sv. Vida (občina Videm). Hrano v Lidlu na Volkmerjevi cesti bi lahko prevzemali vse dni v tednu, zdaj je na nas, kako se bomo odločili oziroma kdaj in koliko bodo pripravljeni sodelovati prostovoljci Karitas. Menim, da bi bilo zelo dobro, če bi se v projekt vključili tudi ptujski župniji sv. Ožbalta in sv. Jurija. Vendarle je na voljo brezplačna hrana in lahko ljudem, ki so v materialni stiski, denar ostane za plačilo položnic. Sicer nikoli ne vemo, koliko hrane bomo prevzeli in katero. Kruh, pekovski izdelki, sveže sadje in zelenjava, ki jih umaknejo s polic, so načeloma redno. Dobili smo že tudi nekaj salam in napitke, hrano, pri kateri je bila poškodovana embalaža, a ji sicer ni manjkalo čisto nič. Kot kaže, bomo v prihodnje pri Hoferju lahko prevzemali še meso (sveže in zamrznjeno), saj so nam že predali bokse za prevoz,« sta navedla sogovornika.

Želijo si vključiti širši krog prostovoljcev

Čeprav trgovci po zaprtju trgovin ponujajo brezplačno hrano, je po besedah dekana Fesla premalo ljudi, ki bi jo prevzeli, pa tudi med tistimi, ki občutijo materialno pomanjkanje, nemalokrat ni zaželena. »Spomnim se primera, ko sem družini peljal krompir, a ga niso želeli vzeti. Potem sem jih srečal v trgovini in so kupovali zamrznjen pomfri. Na drugi strani pa so ljudje, ki so zelo hvaležni za vsako donacijo. Pomagamo gospe, ki hodi od pomladi do jeseni pomagat na kmetijo, kjer dobi hrano. Pozimi tega ni in potrebuje našo pomoč, za katero je zelo hvaležna.«

Hajdinski župnik Fesel in kaplan Lorbek sta dodala, da so v Mariboru okoliščine prevzemanja donirane hrane pri trgovcih nekoliko drugačne kot v spodnjepodravskem okolju. »Prostovoljcev, ki v trgovinah prevzamejo hrano, imamo več, enako prejemnikov. Prevzeto hrano pripeljejo v skladišče, kjer se presortira, tam je tudi prevzemno mesto. Kar nekaj te hrane se porabi za kuhanje toplih obrokov v ljudski kuhinji. Maribor je specifika, je le večje mesto, a sva prepričana, da bi se to na Ptuju lahko organiziralo enako.«

Karitas s trgovci sodeluje na več načinov

Mojca Zemljarič
V ptujsko-ormoški dekaniji si želijo, da bi v projekt vključili še več prostovoljcev, ki bi v trgovinah pobrali neprodano svežo hrano in jo predali ljudem v socialni stiski. Trenutno so v projekt vključene tri župnijske Karitas (Hajdina, Žetale ter sv. Petra in Pavla na Ptuju), februarja se jim pridružujeta še markovska in videmska, ki bosta hrano prevzemali pri Lidlu na Volkmerjevi cesti.

Dekan Fesel sodelovanje s trgovci ocenjuje kot zelo pozitivno, za kar so v Nadškofijski karitas tudi zelo hvaležni. Sodelujejo v več projektih, ne samo v projektu Donirana hrana: »S Hoferjem smo dogovorjeni, da smemo dvakrat na leto pred trgovino zbirati artikle; decembra smo zbrali 600 kg hrane. Naslednje zbiranje bo pred veliko nočjo. Dvakrat na leto nam trgovci omogočijo nabavo hrane po znižani, subvencionirani ceni. Na tak način smo zdaj nabavili 300 kg sladkorja, 600 kg pralnega praška, 400 paštet, jušne kocke, mislije in koruzne kosmiče.«

Poleg vsega navedenega Karitas tri- ali štirikrat na leto deli tako imenovane EU-prehranske pakete, v katerih so olje, moka, riž, testenine, pelati in fižol, občasno pa še kakšen drug izdelek.

Prejemnikov paketov EU-pomoči je v občini Hajdina 46, do paketa so upravičeni s potrdilom centra za socialno delo. Da sestavijo prehranske pakete, hrano iz različnih virov včasih tudi kombinirajo in prilagodijo prejemnikom – ali so to družine z otroki, starejši ljudje, samske osebe …