Po(ne)srečena kupčija

Zgroženi Slovenci: »S tem oglasom je nepremičninski trg dosegel novo dno«

P.K.
26. 1. 2023, 05.50
Deli članek:

Konec prejšnjega leta smo poročali, da so slovenske stanovanjske nepremičnine med dražjimi v Evropi, a kot vse kaže, smo vrh cen že dosegli. S tem se zaključuje trend sedemletne rasti cen nepremičnin. Pri trenutni ponudbi posebnih pocenitev ni zaznati, jih pa strokovnjaki s področja nepremičnin še niti ne pričakujejo.

nepremicnine.net
Na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani je naprodaj 350 kvadratov velik penthouse.

Kot nam je pred novim letom povedala Ksenija Mihajlović, lastnica nepremičninske agencije Renex, so se v prvi polovici leta 2022 cene nepremičnin višale, in sicer cene rabljenih stanovanj za okoli dvanajst odstotkov, cene rabljenih hiš pa za osem odstotkov. »Šlo je za najvišjo polletno rast cen stanovanj in hiš od leta 2007,« je povedala in dodala, da je bila rekordna rast cen stanovanjskih nepremičnin v največji meri posledica zvišanja cen stanovanj v največjih mestih.

Potem pa se je po njenih besedah v drugi polovici leta 2022 trend prodaje začel umirjati. Sklenjenih je bilo manj poslov kot v prvi polovici leta. Predvsem so se prodajale novejše in obnovljene nepremičnine, ki so bile za kupce razmeroma hitro vseljive. Manj zanimanja je bilo za nakup starejših stanovanj, potrebnih prenove, in sicer zaradi nepredvidljivih cen gradbenega materiala. Zato se je tudi zmanjšala cena takšnih stanovanj.

To je realnost leta 2023

Sklenila je, da smo vrh cen dosegli, »a vseeno v naslednjem letu ne pričakujem drastičnega znižanja cen. Predvsem v mestnih središčih bodo ostale enake, zunaj njih pa bodo padle le nekoliko,« je dejala.

Preverili smo, kaj se ta hip prodaja na slovenskem nepremičninskem trgu, in izluščili najbolj izstopajočo ponudbo. Ena od zadnjih ponudb, ki je najbolj presenetila javnost – to je izkazovala s komentiranjem oglasa na družbenih omrežjih, je bilo stanovanje za najem v centru Ljubljane. Meri sto kvadratnih metrov in je 3,5-sobno. Besedilo oglasa je šlo tako: »Na odlični lokaciji oddamo stanovanje v tretji gradbeni fazi, potrebno popolne obnove na stroške najemnika, ki plačuje samo 500 evro mesečne najemnine in stroške. Za obdobje deset do največ dvajset let. Investicije, ki jih opravi, ostanejo v stanovanju,« je zapisano.

nepremicnine.net
To stanovanje v centru Ljubljane v izmeri sto kvadratnih metrov lahko najamete za 500 evrov na mesec, a obnoviti ga morate na lastne stroške.

Petsto evrov za luknjo

Odzivi na oglas so šli v dve smeri; nekaterim se je ponudba zdela zanimiva in korektna, drugi so v njej prepoznali novo nepremičninsko dno. »Ponudba je okej. Vse se obrne v dvajset letih, tudi oprema in adaptacija,« je eno od mnenj, ki ga je moč v zvezi z oglasom videti na Twitterju. »Če je pogodba sklenjena za 20 let za fiksnih 500 evrov na mesec, ne glede na inflacijo, je to izjemna kupčija,« je dejal naslednji. Tretji pa pravi, da bi najemodajalca vprašal, koliko je tržna najemnina, nato pa zahteval, da se vsa vlaganja v nepremičnino vračunajo v najemnino. Poleg tega bi zahteval tudi sklenitev dolgotrajne pogodbe (za 20 let). »V tej dobi se obnovitev že amortizira. Če vložim na primer 20.000 evrov, hočem, da gre ta denar v najemnino,« je zapisal.

Na drugi strani pa: »Mislim, da smo dosegli dno. Nižje pa ja ne gre več? Daj mi 500 evrov, jaz ti dam v najem luknjo. Ti jo adaptiraj na svoje stroške in izgini, ne da s seboj vzameš karkoli od svoje investicije,« pa je eno od mnenj nasprotne strani.

nepremicnine.net
Gradbinec je dela, ki bi jih morali izvesti v penthousu, da bi postal bivalen, ocenil na okoli 400.000 evrov.

Pol milijončka za adaptacijo

Naslednje na našem seznamu je stanovanje s ceno, ki je nekoliko v navskrižju s stanjem nepremičnine. V Ljubljani na Ciril-Metodovem trgu je za milijon in pol naprodaj 350 kvadratnih metrov velik penthouse v stavbi iz leta 1800. Njegov prodajalec morebitnemu lastniku predlaga, da lahko iz enega stanovanja naredi dve. Pri enem od gradbenih podjetij iz Domžal smo preverili, koliko bi stala prenova takega stanovanja, ki ima sicer novo streho, vse preostalo pa je potrebno temeljite prenove. Dejali so, da bi morali za natančno oceno prenove objekt videti v živo, po slikah sodeč, pa bi po njihovi grobi oceni za prenovo potrebovali okoli pol milijona evrov. Po njihovih besedah je namreč treba na novo urediti vse instalacije, od vode do elektrike, ter urediti ogrevanje, zamenjati okna in tako naprej – seznam je dolg.

1400 evrov na dan

V Kranjski Gori preseneča oddaja hiše, velike 370 kvadratnih metrov, s šestimi spalnicami, in sicer od 21. februarja do 5. marca, ko bo Planica gostila največji športni dogodek v zgodovini Slovenije, 43. FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Njen lastnik namerava za najem zaračunati 2500 evrov na dan, kar na teden znaša 17.500 evrov za najem cele hiše. Če je v njej šest spalnic in bi v vsaki bivali po dve osebi, bi na dan oziroma noč najemnina hiše na osebo znašala 1400 evrov.

nepremicnine.net
V Kranjski Gori je na voljo hiša s šestimi sobami. Če v njej bivata po dve osebi, bi vsako od njiju dan najema omenjene nepremičnine stal 1400 evrov.

Ta trenutek je na trgu tudi skoraj 32 kvadratnih metrov velika garsonjera s kletjo in se nahaja v prenovljeni staromeščanski stavbi. Zanjo želijo lastniki iztržiti 240.000 evrov. To je več kot sedem tisoč evrov na kvadratni meter! Za okoli 240.000 evrov je v Ljubljani moč dobiti dvosobno stanovanje v bloku iz 80. let, ki ima vsaj 70-kvadaratih metrov.

Facebook
Dvaintrideset kvadratnih metrov velika garsonjera v Ljubljani vas bo stala 7000 evrov na kvadratni meter!

Parkirišče za več deset tisoč evrov

Posebna kategorija z mnogimi presenečenji glede cen so garaže oziroma parkirna mesta v prestolnici države. Za 13 kvadratnih metrov veliko parkirišče v kleti stavbe v Trnovem v Ljubljani, ki je bila zgrajena leta 2006, bi njegov lastnik rad iztržil 40.000 evrov, kar znaša 3076 evrov na kvadratni meter.

nepremicnine.net
To parkirno mesto je po mnenju njegovega lastnika vredno 40.000 evrov. fotopodpis - kranjska gora: Najem te hiše na Gorenjskem vas bo na dan stal 2500 evrov.