Težave na omrežju

V delih Slovenije pustošil vetrolom, zjutraj brez elektrike več tisoč gospodinjstev

S.R.
23. 1. 2023, 08.13
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 09.41
Deli članek:

Ponedeljkovo jutro je zaradi vremenskih razmer postreglo s prometnim kaosom, a se težave kopičijo tudi na drugi infrastrukturi. Predvsem na jugovzgodu Slovenije so zjutraj beležili številne izpade elektrike.

Elektro Ljubljana
Stanje ob približno 9. uri.

Da za današnje jutro velja nevarnost vetroloma, so opozorili že meteorologi na Agenciji RS za okolje (Arso). Kot so napovedali, bo na Primorskem na izpostavljenih mestih burja dosegala hitrost do 140 kilometrov na uro, vetrovne razmere pa bodo vladale tudi v nostranjosti. Veter bo čez dan sicer nekoliko oslabel. »Od nedelje zvečer do ponedeljka zvečer bo na Notranjskem, Kočevskem in ponekod na Dolenjskem zapadlo od 30 do 50 cm snega. Veter bo v višjih legah gradil snežne zamete, lahko pride do vetroloma,« so izpostavili.

O vetrolomu sicer že poročajo z Obale in goriške regije ter tudi delov Dolenjske, Koroške in Štajerske, predvsem na jugovzhodu Slovenije pa so imeli zjutaj veliko težav z dobavo elektrike. Kot so sporočili iz družbe Elektro Ljubljana, ob približno 6. uri zjutraj brez elektrike ostalo več kot 3000 uporabnikov, največ na območju Novega mesta. Nekaj izpadov so zabeležili tudi v okolici Ljubljane in na Kočevskem. Ob 9. uri je bilo brez elektrike 1608 uporabnikov, in sicer večinoma v naseljih severovzhodnood Novega mesta. Težave na terenu odpravljajo delavci Elektra Ljubljana.

Težave tudi na Primorskem

Elektro Primorska poroča o približno 900 primerih izpada električnega toka. Kot so sporočili po poročanju STA, je danes zjutraj zaradi vetra prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih njihovega distribucijskega področja. Na Tolminskem je brez električne energije 50 odjemalcev, na Postojnskem 250, na Pivškem pa 170. Brez elektrike je tudi 90 odjemalcev v Stari Gori na Goriškem in 300 odjemalcev na Kanalskem (Lig).

Kot so pojasnili, gre večinoma za posledice podrtih dreves na daljnovodih in potrganih žic zaradi vetra. Vse ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje. Napake odpravljajo sproti, delo naj bi končali do večera, še poroča STA.