zasneženo jutro

FOTO: Primorska avtocesta je zaprta, preglavice povzroča burja

R.T./STA
23. 1. 2023, 06.40
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 11.35
Deli članek:

Zaradi zimskih razmer na slovenskih cestah že prihaja do zastojev. Ponekod po državi sneži, na cestah so plužne in posipne skupine, promet je upočasnjen. Zaradi burje je možnost slabše vidljivosti, saj nastajajo snežni nanosi.

Promet.si
Viadukt Ivanje selo

Zaradi burje in močnega sneženja je primorska avtocesta zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani. Zaprta je tudi hitra cesta Razdrto - Nova Gorica, in sicer med Selom in razcepom Nanos v obe smeri.

Promet.si
Stanje pri Uncu okoli 8. ure zjutraj

Najvišja izmerjena hitrost burje v zadnji uri je bila 121 kilometrov na uro na merilni postaji Žapuže pri Ajdovščini.

Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja na Kolektor CPG Vanči Premrl imajo zaradi sneženja težave na cestah na Idrijsko-Cerkljanskem, na cesti Ajdovščina-Col-Godovič zaradi zdrsa tovornjaka, ki ni upošteval prepovedi vožnje. Zaradi zapore hitre ceste so se tovorna vozila preusmerila na državno cesto preko Rebernic, kjer je velika gneča in močno upočasnjen promet, tam pa zaradi burje trenutno velja prepoved za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Facebook
Primorska avtocesta malo po 6. uri nekje pri Vrhniki v smeri Ljubljane

Vremenoslovci za danes v večjem delu države napovedujejo močan veter, sunki burje bodo ponekod dosegli hitrost okoli 140 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo tudi drugod po državi. Državo so zajele tudi obilnejše padavine, sneženje ob močnem vetru povzroča snežne zamete, možni so tudi vetrolomi.

V Novem mestu in Kočevju, kjer je v zadnjih 12 urah zapadlo dobrih 20 centimetrov snega, promet poteka zložno in počasi, dodatno pa ga hromi jutranja prometna konica. Iz prometa izločajo tovorna vozila na več odsekih, in sicer na primorski in štajerski avtocesti, na vipavski hitri cesti in na južni ljubljanski obvoznici.

Na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini sicer še sneži, ekipne zimske cestne službe so povsod na terenu in sproti plužijo ceste, promet iz Novega mesta proti Metliki na cesti prek Gorjancev in na t. i. partizanski magistrali prek Podturna in Črmošnjic ali v obratni smeri pa zaradi predebele snežne odeje začasno stoji, je direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar povedal za STA.

Na Celjskem že od nedelje zvečer pada dež s snegom. V višje ležečih predelih je zapadlo od 10 do 30 centimetrov novega snega, vendar ne po vseh hribih. Promet je tekoč in zastojev ni, je danes za STA povedal vodje celjske zimske službe Damjan Maček.

Dejal je, da je največ snega zapadlo na Kozjanskem in v Zgornje Savinjski dolini, ekipe celjske zimske službe pa so na terenu že od 1. ure zjutraj. Tokrat ni tako hudo, kot je bilo pred tednom dni, je še ocenil Maček.

STA
Stanje v Logatcu

Na Koroškem močno sneži, vendar so vse ceste prevozne, je dejal Aleksander Celan iz Voca Celje.

STA
Stanje v Logatcu

Na prehodu med Notranjsko in Primorsko

Ponoči se bo severovzhodni veter ponovno okrepil, okrepila se bo tudi burja na Primorskem. Najmočneje bo pihalo zjutraj in dopoldne, ko bodo sunki zelo močne burje na Primorskem ponekod na izpostavljenih mestih lahko dosegali hitrost okoli 140 kilometrov na uro, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), ki je za večji del države izdal oranžno vremensko opozorilo.

STA
Stanje v Petrovčah

Največ snega je minulo noč padlo na Notranjskem in Kočevskem. Na Blokah je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) v zadnjih 12 urah padlo 32, v Velikih Laščah 26 in Kočevju 23 centimetrov snega.

Zelo vetrovno bo tudi drugod po državi. Veter bo najmočnejši predvsem na Bovškem, pod Karavankami in v nekoliko višjih legah severovzhodne Slovenije ter povsod nad okoli 1400 metri nadmorske višine. Najvišje hitrosti severovzhodnega vetra bodo zjutraj in dopoldne, in sicer med 70 in sto kilometri na uro, na Bovškem lahko tudi več. Tudi drugod po Sloveniji bo v sunkih veter presegal hitrost 50 kilometrov na uro.

Poleg močnega vetra na Arsu pričakujejo tudi nove obilnejše padavine. V drugi polovici noči se bodo padavine okrepile in do jutra zajele večji del Slovenije.

Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo, nad okoli 500 metri nadmorske višine pa snežilo. Predvsem po nižinah in kotlinah na severu bo ob prisotnosti severovzhodnega vetra, ki bo padavine sušil ter krajevno dvigal mejo sneženja, marsikje večinoma deževalo, na jugu pa se bodo centimetri snega hitro nabirali.

Do večera bo na Notranjskem in Kočevskem zapadlo od 30 do 50 centimetrov večinoma suhega snega, drugod pa manj, med petimi in 20 centimetri. Okoli 50 centimetrov snega bo padlo tudi na Gorjancih, v Posavskem hribovju, Kamniško-Savinjskih Alpah, vzhodnih Karavankah in na Pohorju.

Predvsem v nekoliko višjih legah bo veter gradil snežne zamete in ga nanašal na ceste, zato na Arsu svetujejo previdnost na poti. "Še bolje, da se nenujnim potem raje izognete," so zapisali na Twitterju.

Zlasti nevarne razmere bodo na prehodu med Notranjsko in Primorsko, kjer ob močni burji in sneženju pričakujejo izjemno slabo vidljivost. Vidljivost bo tudi drugod zmanjšana.