Razglašen oranžni alarm

Prihaja do pol metra svežega snega, burja po pihala s 140 km/h

Ž.K.
22. 1. 2023, 19.59
Posodobljeno: 22. 1. 2023, 20.31
Deli članek:

Jutri bo zagotovo vremensko najbolj pester dan v tednu. Okrepil se bo veter, hkrat bo tudi močneje snežilo.

Bobo
Burja po pihala tudi do 140 km/h.

Kot so sporočili iz centra za obveščanje, je veter danes že povzročil nekaj nevšečnosti, predvsem na koprskem in ilirskobistriškem. V Tomažičih je podrto drevo oviralo promet, v Ilirski Bistrici je veja obvisela nad pločnikom in ogrožala sprehajalce, v naselju Doljni Zemon pa je močan veter odkril okoli šest kvadratnih metrov strehe stanovanjskega objekta.

Veter je sicer težave povzročal že v soboto zvečer. Sunki burje so podrli več dreves, v Kilovčah je podrto drevo obviselo na električnem daljnovodu. Zaradi iskrenja daljnovoda so delavci Elektra Primorske začasno odklopili elektriko, gasilci PGD Ilirska Bistrica pa so drevo razžagali in umaknili. Sunek burje je v Ilirski Bistrici odkril tudi del ostrešja stanovanjske hiše.

Poleg gasilcev so imeli veliko dela tudi gorski reševalci. Na severni strani Uršlje gore se je sprožil plaz, ki je odnesel turnega smučarja. Poškodovanemu so na pomoč takoj priskočili kolegi, gorski reševalci so ga oskrbeli, helikopter Slovenske vojske pa ga je prepeljal v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Na Goteniškem Snežniku pa sta obnemogla planinca. Zaradi izjemno neugodnih vremenskih razmer gorski reševalci niso mogli izvesti reševanja s helikopterjem in so planinca rešili na klasičen način, so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Jutri se bo čez dan okrepilo sneženje. Največ ga bo zopet padlo na notranjskem in kočevskem tudi do pol metra. Tudi na Pohorju se lahko nadejajo nove pošiljke. Drugod po državi bo nad 700 metri nadmorske višine zapadlo večinoma od 10 do 30 cm novega snega, nižje pa večinoma manj kot 10 cm. Po nižinah se novih centimetrov snega ne pričakuje razen že omenjene izjeme novomeške kotline kjer bo lahko do jutri zvečer zapadlo od 10 do 25 cm snega. Padavine se bodo pojavljale tudi še v noči na torek in verjetno vsaj deloma še v prvem delu torkovega dne. V nižjih predelih države bo deževalo

V noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj ter dopoldne bo burja na Primorskem na izpostavljenih mestih dosegala hitrost do 140 km/h. Tudi v notranjosti bo zelo vetrovno. Veter bo čez dan nekoliko oslabel. Veter bo v višjih legah gradil snežne zamete, lahko pride do vetroloma.

.
neurje.si
Do pol metra svežega snega lahko pričakujejo na notranjskem.