V zavetišču Horjul jim je prekipelo

Zavetišča so polna, odpovedujejo se pogodbe občinam, novih zavetišč ni.

Žiga Kariž
22. 1. 2023, 14.34
Posodobljeno: 29. 1. 2023, 20.53
Deli članek:

Z velikim pompom in ob velikem odobravanju javnosti se je v parlamentu sprejel zakon, ki prepoveduje usmrtitev zdravih živali. A kot kaže, na to nismo bili pripravljeni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ob zadnjih spremembah Zakona o zaščiti živali leta 2021 smo vanj zapisali tudi, da usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih in usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož ali krzna niso dovoljene. Za živali naj bi glede na zakon najprej 30 dni skrbele občine, nato 90 dni imetniki zavetišč, po tem pa stroške prevzema država.

Ob spremembi zakona se je javnost strinjala, da smo naredili nekaj dobrega in zdelo se nam je, da smo Slovenci zaradi tega boljši ljudje. A sedaj se moramo soočiti z realnostjo. Ogledalo so nam ponudili v enem izmed najbolj znanih zavetišč v Sloveniji v Zavetišču Horjul. 

Kot pravijo, so zavetišča polna, veliko jih zapira svojo dejavnost, pogodbe občinam se odpovedujejo, novih zavetišč ni. Eden od razlogov so seveda finance in pomanjkanje kadra. V zavetišču Horjul izpostavljajo predvsem nizko povračilo stroškov. Objavili so tudi "cenik", ki so ga določili na ministrstvu za kmetijstvo.  Imetnikom zavetišč tako namenjajo 6 eur na mesec za mačko, lažjo od 3 kg, 12 eur za mačko, težjo od 3 kg. Pa še 12 eur za psa do 10 kg, 40,5 eur za psa od 11-30 kg in 60 eur za psa, težjega od 30 kg.
"Če prevedemo tako po domače, da bomo vsi razumeli: država želi, da tudi po 120-ih dneh imetniki zavetišč plačujejo vse razen 6 eur na mesec za mačko", so zapisali v objavi.
Pravilnik, ki so ga sprejeli na ministrstvu, predvideva za hrano in pijačo 20 centov na dan za mačke pod 3 kilogrami, 40 centov na dan za mačke nad 3 kilogrami telesne teže, 40 centov na dan za pse do 10 kilogramov, 1,35 evra na dan za psa med 10 in 30 kilogrami in 2 evra na dan za pse težje od 30 kilogramov. Kot rečeno, so omenjeni zneski zgolj za vodo in hrano, a živali seveda ob daljšem bivanju v zavetišču potrebujejo še vse kaj drugega.
V zavetišču, kjer so jih določila pravilnika močno razjezila, so nato sarkastično zapisali še: "Predlagamo vladi. Predlagamo celi javni upravi: plačo za svoje delo boste dobili prvi mesec. Potem boste tri mesece svoje delo opravljali zastonj (pejte na ceste fehtat), potem vam bomo mi iz nejavne uprave določili urno postavko, za katero boste delali. Bodimo solidarni! Skupaj smo v tem! Vsi smo #javnauprava!"