Zdravstvena kriza v Ljubljani

Direktorica ZD Ljubljana trdi, da stanje ni slabo, jutri jo bo zagovarjal Janković

STA/Ž.K.
22. 1. 2023, 09.56
Posodobljeno: 22. 1. 2023, 10.02
Deli članek:

Ljubljanski mestni svetniki se bodo v ponedeljek sestali na izredni seji in razpravljali tudi o zdravstvu. Izredno sejo je zaradi nevzdržne situacije v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana zahtevalo 16 mestnih svetnikov, ki so ob tem pripravili 13 sklepov za izboljšanje dostopa do zdravstvenih storitev v Ljubljani.

M24, STA
Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič in ljubljanski župan Zoran Janković

Zahtevo so vložili svetniki iz strank in list SLS, SDS, NSi, Levica, Vesna, Piratska stranka, Glas za otroke in družine ter samostojni svetnik Jožef Horvat. Med sklepi predlagajo, da se vzpostavi informacijsko telefonsko središče za osebe brez zdravnika, kjer bi reševali nemedicinske težave, in da se zdravnike razbremeni administrativnega dela.

Svet ZD Ljubljana pozivajo, naj predlaga začetek postopkov za zamenjavo vodstva ZD Ljubljana. Po njihovih besedah trenutno vodstvo ne more celovito in nepristransko izvesti sanacije ter potrebne spremembe zdravstvenega sistema v Ljubljani, saj so zavod pripeljali v trenutno stanje.

Med predlogi je tudi ustanovitev informacijskega centra za razreševanje zdravstvenih težav, ki so administrativne narave, kot so e-bolniške, podaljševanje kronične terapije in bolniški staleži. Rešitev vidijo v izboljšanju strojne in programske opreme ter izvedbi programov za izboljšanje digitalne pismenosti zaposlenih v ZD Ljubljana ter občank in občanov.

Predlagajo še, da zdravstvene delavce, ki so odšli iz ZD Ljubljana, povabijo na pogovor in analizirajo razloge za odhod ter se dogovorijo za pogoje, ki naj jih ZD Ljubljana zagotovi, da se vrnejo. Za zdravstvene delavce predlagajo tudi brezplačno parkiranje v bližini delovnega mesta. Med dolgoročnimi rešitvami pa predlagajo štipendije za medicinske sestre in zdravnike ter pripravo pravilnika za najem kadrovskih neprofitnih stanovanj.

ZD Ljubljana je v zadnjem času v središču pozornosti zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov ter med 13.000 in 15.000 oseb brez izbranega osebnega zdravnika. Situacijo sicer rešujejo z odpiranjem ambulant za neopredeljene osebe.

V tem tednu so odprli dve ambulanti na Rudniku, kjer pa ni bilo gneče. Napovedujejo, da bodo v prihodnjem tednu odprli še štiri take ambulante v enotah Center, Moste-Polje in Šiška. V enoti Bežigrad pa morata novi zdravnici najprej polno opredeliti bolnike, nato pa bodo tudi tam odprli ambulanto za neopredeljene.

V ZD Ljubljana stanje ni slabo, pa trdi direktorica Antonija Poplas Susič. Na torkovi novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića je dejala, da manjka deset zdravnikov družinske medicine. Zdravnikov, ki lahko opredeljujejo, je trenutno zaposlenih 90, a vsi niso zaposleni za polni delovni čas. Po njenih besedah se obeta tudi nekaj novih zaposlitev.

Razmere v ZD Ljubljana Janković rešuje tudi z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom, s katerim sta se sestala prejšnji teden. Na sestanku sta iskala rešitve, ki bodo dobre za bolnike. Dogovorila sta se, da pogovorov ne bosta javno komentirala, dokler ne bo konkretnih predlogov. Na občini so med drugim predlagali administrativne razbremenitve in možnost opredeljevanja pri specializantih. Minister pa je dejal, da bodo najprej naslovili problematiko urgentnega centra, ambulante za neopredeljene in možnost opredeljevanja pri specializantih.

Bešič Loredan je v sredo na vrhu koalicije sicer predstavil analizo stanja zdravstvenega sistema, ki pa naj bi ga reševali sistemsko na državni ravni.