Slovenija

FOTO: Na poti v Zidan Most tisočtonsko avstrijsko dvigalo

S.R./STA
20. 1. 2023, 16.05
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 16.07
Deli članek:

Kolosalno delo, ki ga morajo pristojni opraviti po železniški nesreči v Zidanem Mostu, je že v teku, a jih najtežji del še čaka.

STA
V Zidanem Mostu so začeli odstranjevati poškodovan vagon.

Danes so namreč z železniške proge v Zidanem Mostu začeli odstranjevati dele tovornega vagona, s katerega se je v noči na 7. januar prevrnila transformatorska postaja. Ta dela naj bi po napovedih direktorja družbe SŽ-Infrastruktura Matjaža Kranjca končali do nedelje. Kot je pojasnil, dele poškodovanega vagona dvigujejo z avtomobilskima dvigaloma. Dvigovanje delov vagona poteka v prekinitvah med prihodi vlakov, zato v potniškem prometu nastajajo krajše zamude.

STA
V Zidanem Mostu so začeli odstranjevati poškodovan vagon.

Konec prihodnjega tedna bodo nato predvidoma začeli dvigovati še transformator. Za dvig transformatorja, ki je skupaj z oklepom težak 380 ton, bodo morali opraviti še nekaj pripravljalnih del. Prihodnji teden bo v ta namen 25 vlačilcev iz Avstrije pripeljalo tisočtonsko dvigalo. Nato bodo pripeljali nov vagon, na katerega bodo naložili transformator in ga odpeljali nazaj v tovarno. Če bo dvig transformatorja uspešen, Kranjc normalizacijo prometa na železniški postaji v Zidanem Mostu pričakuje v prvem tednu februarja.

STA
V Zidanem Mostu so začeli odstranjevati poškodovan vagon.

Kot kaže, je do nesreče prišlo, ko se je za transformatorsko postajo prilagojen vagon začel premikati. Ob tem se je huje poškodoval državljan Češke, ki so ga odpeljali v celjsko bolnišnico. Škoda je nastala na vozni mreži, signalno-varnostnih napravah in ograji. Na vozni mreži po prvih ocenah znaša med 200.000 in 250.000 evrov, a naj bi bila končna ocena precej višja. Tovor je bil zavarovan, zato Kranjc pričakuje, da bo škodo poravnala zavarovalnica.