Resne sitnosti

Zdravil primanjkuje, zato jih Slovenci iščejo kar na družebnih omrežjih

P.K.
20. 1. 2023, 13.51
Posodobljeno: 20. 1. 2023, 13.51
Deli članek:

Prejšnji teden smo poročali, da se je novo leto začelo s pomanjkanjem nekaterih zdravil, med njimi antibiotikov za otroke. Skrbi tudi pomanjkanje zdravil za epilepsijo.

Dreamstime
Posebej so zaradi pomanjkanja zdravil vznemirjeni starši otrok z epilepsijo,

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke Republike Slovenije (JAZMP) je ob tem sicer izpostavila, da je v večini primerov mogoče v dogovoru med zdravnikom in bolnikom najti neposredno zamenjavo.

Posebej so zaradi pomanjkanja zdravil vznemirjeni starši otrok z epilepsijo, ki uporabljajo antiepileptike kot so Depakine, Petnidan in Rivotril.

Te jim, dokler v lekarnah ne bodo spet na voljo, pomaga zagotavljati Društvo Viljem Julijan, ki je organiziralo hitro akcijo na način, da so zbrali informacije, katera zdravila konkretno starši potrebujejo za svoje otroke, nato pa so se odpravili v Avstrijo in preverili, ali imajo v njihovih lekarnah ta zdravila na voljo. Na srečo so bila, vendar samoplačniško.

Kot Slovenci poročajo na družbenih omrežjih, trenutno v lekarnah ne dobijo niti Amcandina, tablet za zdravljenje odraslih bolnikov z esencialno hipertenzijo. Uporabnica Facebooka, ki tega zdravila v lekarni ni dobila, ga tako išče na omenjenem družbenem omrežju.