Zakonodajni in izvedbeni ukrepi

Tako naj bi bila videti časovnica, po kateri se bo vlada lotila reforme zdravstvenega sistema

S.R.
19. 1. 2023, 07.12
Posodobljeno: 19. 1. 2023, 14.04
Deli članek:

Glede na neuradno časovnico priprave in implementacije ukrepov na področju zdravstvenega sistema, ki jo je objavil portal N1, bo vlada Roberta Goloba najprej zagrizla v pripravo strukturne prenove Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Sašo Švigelj / M24
Premier Robert Golob pred včerajšnjim koalicijskim vrhom.

Koalicijski trojček na včerajšnjem koalicijskem vrhu ni našel časa za razpravo o pokojninski, davčni in šolski reformi, prav tako sta z dnevnega reda odpadli razpravi o reformi plačnega sistema in stanovanjski politiki. Ta vprašanja bodo obravnavali na naslednjem vrhu čez 14 dni. Vsa pozornost je bila namreč posvečena reformi zdravstvenega sistema, kjer je koalicija pred velikansko nalogo. Premier Robert Golob je namreč včeraj po vrhu dejal, da so razmere v zdravstvu glede na analizo zdravstvenega sistema, ki jo je koalicijskim partnerjem predstavil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, še slabše, kot si kdor koli v državi misli. Javnost bodo podrobnosti o izsledkih analize predvidoma predstavili jutri, v ozadju pa medtem že poteka priprava konkretne časovnice, v skladu s katero naj bi v kislo jabolko zdravstva zagrizla koalicija.

Časovnica naj bi vključevala tako zakonodajne kot izvedbene ukrepe. Prvi naj bi bili sprejeti do konca tega leta, drugi pa se bodo izvajali v naslednjih treh letih. Kot so pojasnili že po včerajšnjem vrhu, bo ključni del reforme predstavljala prenova Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), pri čemer bo ključna digitalizacija tako zavarovalnice kot zdravstva, s čimer naj bi prispevali k javnemu in preglednemu poslovanju. Koalicijski partnerji bodo časovnico skupaj z vsebino zaveze za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme, ki jo bodo podpisali vsi prisotni na koalicijskem vrhu, tudi poslanci, predvidoma prejeli še danes.

Najprej ZZZS in digitalizacija

Do neuradne časovnice se je medtem že dokopal portal N1, kjer so izpostavili, da ministrstvo za zdravje najprej čaka priprava strukturne prenove ZZZS, pri čemer naj bi se zgledovali po Estoniji. Spomnimo, slovensko ministrstvo za zdravje so že na začetku januarja obiskali predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki so naše odločevalce seznanili z zakonodajnimi in sistemskimi rešitvami ter primeri dobre prakse delovanja estonskega zdravstvenega varstva v povezavi z zdravstvenim zavarovanjem in njegovim upravljanjem. Bešič Loredan je takrat dejal, da se bodo pri pripravi zdravstvene reforme opirali na pomoč Estonije in Finske.

Skratka, neuradna časovnica, ki jo je objavil portal, kaže, da naj bi bila za pripravo strukturne prenove ZZZS odmerjena dva meseca, za pripravo digitalizacije pa trije meseci. Slednja naj bi bila nato izvedena 1. januarja 2024. 1. januarja naslednje leto je predvidena tudi implementacija reforme plačnega sistema, ki jo pripravlja ministrstvo za javno upravo, ter ukrepov na področju družinske in urgentne medicine. Priprava obojega naj bi trajala do konca junija letos. Do takrat naj bi pripravili tudi prenovo nadzora in vodenja javnih zavodov ter ureditev področja absentizma. Ukrepe na področju koncesionarstva bi v skladu z neuradno časovnico pripravili do konca letošnjega leta, implementacija pa je predvidena za leto 2025. Enako velja za področje celovite prenove financiranja zdravstvenega sistema, vključno z reorganizacijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na odgovor na vprašanje, kaj natančno pomeni reorganizacija tega perečega področja oziroma ali to pomeni ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bo tako treba še čakati.

Golob je sicer že včeraj poudaril, da so naslovili tudi vprašanje korupcije v zdravstvu. Da s tem mislijo resno, je podkrepil z dejstvom, da pripravo reforme vodita zdravnika Erik Brecelj in Danijel Bešič Loredan, kar naj bi bilo dovolj veliko zagotovilo, da se bodo znali upreti tudi različnim lobijem.