Znani obrisi reforme

Če bo dialog potekal tako, bo Levica zapustila vlado, ampak....

Ž.K./S.R.
18. 1. 2023, 16.04
Posodobljeno: 18. 1. 2023, 20.24
Deli članek:

Koalicijski vrh, ki bi moral biti posvečen vsem reformam, ki se jih namerava lotiti vlada, se je ukvarjal zgolj z zdravstvom. Predstavljeni so bili prvi obrisi reforme.

Sašo Švigelj / M24
Sestanek koalicije na Brdu pri Kranju.

Kot je na novinarski konferenci po koalicijskem vrhu povedal Robert Golob, je njihov namen pokazati ljudem, da so skupaj odločeni, da izpeljejo reforme, ki jih Slovenija potrebuje, da postane moderna država. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je predstavil zdravstveno reformo, je po Golobovih besedah dobil popolno podporo vseh udeleženih pri načrtih zanjo. Analiza zdravstvenega sistema, ki jo je minister danes predstavil na koalicijskem vrhu, javnosti pa jo bo v petek, je pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli, je dejal premier. Dobra novica pa po njegovih besedah je, "da obstaja načrt", ki ima tudi konkretno časovnico.

O njem so, kot je pojasnil Golob, danes razpravljali brez dlake na jeziku. "Ni bil namen, da kogarkoli discipliniramo," je zatrdil. Namen je po njegovih besedah, da sklenejo zavezo, da je reforma nujna ter da jo bodo izvajali skupaj.

Tako so se po njegovih besedah dogovorili, da bodo do četrtka pripravili konkretno časovnico zakonodajnih ukrepov, ki bodo sprejeti do konca leta, in tudi časovnico izvedbenih ukrepov, ki se bodo izvajali letos ter v letih 2024 in 2025. Zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme bodo podpisali vsi prisotni na koalicijskem vrhu, tudi poslanci, je še dodal premier.

Kot je pojasnil, so danes govorili samo o področju zdravstva, zato bodo čez 14 dni pripravili podoben vrh na temo ostalih petih reform, princip pa bo enak - "analiza, časovnica in zaveza za izvršitev". Po tistem vrhu koalicije bodo pripravili tudi aneks h koalicijski pogodbi, ki bo zajemal časovnico za vse reforme. Pri tem aneksu bo po Golobovih zagotovilih "dovolj časa, da bo prestal vse demokratične procese vseh strank v koaliciji". Podpisali ga bodo v roku šestih tednov, je še napovedal premier.

V nadaljevanju je bilo predstavljenih tudi nekaj več podrobnosti. Ključni del reforme bo prenova Zavoda za zdravstveno zavarovanje, preko katerega se deli 4 milijarde evrov, ki se iz naših žepov stečejo v zdravstvo. Kot je povedal predsednik vlade, bo ključna digitalizacija zavarovalnice in zdravstva, tako da bo poslovanje postalo javno in pregledno in bo lahko vsakdo videl, kaj se z denarjem dogaja.

Sašo Švigelj / M24
Predsatavnike koalicije je presenetila ugotovitev, da je 100.000 Slovencev brez opredeljenga zdravnika že več kot 20 let.

Kot je povedal, so naslovili tudi vprašanje korupcije v zdravstvu, pri čemer sam meni, da je dejstvo, da pripravo reforme vodita zdravnika Erik Brecelj in Danijel Bešič Loredan, dovolj veliko zagotovilo, da se bodo znali upreti različnim lobijem, ki bodo zagotovo pritiskali. Določena naj bi bila tudi že organizacija, preko katere naj bi potekale skupne nabave, analiza, ki jo je predstavil minister za zdravje, pa naj bi tudi pokazala, kdo bi že sedaj lahko preprečil odtekanje denarja, pa tega ni storil.

Glede na to, da je bilo v koaliciji v zadnjem času čutiti nekaj napetosti, je bilo povedno, da so se vsi trije predstavniki koalicijskih strank danes trudili poudarjati enotnost. Čeprav je Luka Mesec opozoril, da "enotnost ni gesta, ampak proces" in da so danes začeli zelo dobro delati na tem, da enotnost zgradijo. Je pa ob koncu, ko je bil deležen vprašanja, če bo Levica ostala v koalciji, ker dopolnilno zavarovanje (še) ne bo ukinjeno, izjavil, da bo, če bo dialog potekal na tak način, Levica zapustila vlado, a šele leta 2030, ko bo njihovo delo opravljeno.