Intenzivne padavine

Prihaja najbolj izdatno sneženje to zimo, toliko ga bo zapadlo v manj kot 12 urah

S.R.
13. 1. 2023, 11.35
Posodobljeno: 13. 1. 2023, 12.45
Deli članek:

Že včeraj smo poročali, da se z začetkom prihodnjega tedna obeta izdatna pošiljka snega, v delih Slovenije tudi do nižin. Agencija RS za okolje (Arso) je zdaj postregla s podrobnejšo napovedjo.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot so poudarili pri Arsu, so se ciklonska območja severnemu Sredozemlju to zimo uspešno izogibala, a se bo to v prihodnjem tednu povsem spremenilo, saj bo nad Genovskim zalivom že v noči na ponedeljek nastal ciklon, »ki se bo proti jutru preko severne Italije hitro pomaknil nad severni Jadran.« V Sloveniji se lahko padavin nadejamo že v prvem delu noči, pri čemer bo v spodnjih zračnih plasteh sredi noči od severovzhoda k nam začel pritekali občutno hladnejši zrak. »K spuščanju meje sneženja bodo prispevale tudi intenzivne padavine,« so napovedali.

Kaj nas čaka?

V gorah se bo v prihodnjem tednu marsikje nabralo tudi več kot pol metra novozapadlega snega, kar bo povečalo nevarnost proženja snežnih plazov, bo pa to dobro za snežne zaloge in tudi za bližajoče se zimske počitnice, so opozorili pri Arsu.

V drugem delu noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj lahko po napovedih Arsa v notranjosti Slovenije pričakujemo »najbolj izdatno sneženje v tej zimi do sedaj.« V krajih z nadmorsko višino nad okoli 500 metrov bo predvidoma v manj kot 12 urah zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega. Po nižinah osrednje Slovenije bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov, po nižinah vzhodne Slovenije pa od 5 do 10 centimetrov razmeroma južnega snega. Dodali so še, da bodo »z izjemo nižinskega dela Primorske torej vozne razmere po Sloveniji v ponedeljek zjutraj izrazito zimske.«

»Ciklonska aktivnost v Sredozemlju se bo predvidoma obnavljala velik del prihodnjega tedna, tako da bodo Slovenijo dosegala vedno nova padavinska območja,« so še napovedali pri Arsu in dodali, da bo v severni Sloveniji predvidoma povečini snežilo, v južni polovici države pa se bosta menjala sneg in dež.