Anonimne obtožbe

Je Dušan Keber počel ravno to, proti čemur danes pridiga?

R.T.
10. 1. 2023, 14.43
Posodobljeno: 10. 1. 2023, 15.12
Deli članek:

V uredništvo smo prejeli pismo, ki naj bi kazalo na dvoličnost nekdanjega ministra.

Sašo Švigelj
Dušan Keber

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, danes del civilne iniciative Glas ljudstva, za slabe razmere v zdravstvenem sistemu vidi dva vzroka: majhen proračun in draž zaslužka iz zasebnega zdravstva. Močni lobiji si, tako Keber, prizadevajo, da bi čim večji kos javne pogače prenesli v zasebni sistem; koncesionar, ki je plačan iz javnih sredstev, je podjetnik – njegov cilj je profit.

Ob tem se je v nedavnem intervjuju za Novice Svet24 obregnil ob tako imenovane dvoživke: zdravnike, ki delajo tako v javnem kot zasebnem sektorju in ki si, tako Keber, zagotovo ne bodo prizadevali spremeniti razmer, ki vladajo danes.

Vendar pa naš anonimni vir Kebru očita, da je počel prav to, proti čemur danes pridiga.

Strokovni tečaji

Leta 1996 je namreč postal strokovni direktor UKC Ljubljana, hkrati pa je bil lastnik podjetja Educatio Medica. To je, tako naš vir, v hotelu Lek v Kranjski gori dolga leta redno organiziralo strokovne tečaje za zdravnike, kar naj bi dokazovale slike, ki nam jih je posredoval. V anonimki je navedeno, da naj bi šle prijavnine na tekoči račun njegovega podjetja, prijave pa naj bi zbirali v tajništvu klinike za žilne bolezni UKC Ljubljana v nekdanji bolnišnici Trnovo, kjer je delal Keber. Vir opomni, da je takrat velika večina ostalih izobraževanj potekala preko klinik, zdravniških združenj in javnih ustanov. Njegovo podjetje naj bi bilo eno redkih, ki je tržilo storitve.

Anonimni vir
Stari oglasi Kebrovega podjetja v zdravniških revijah

Skratka, profesor na medicinski fakulteti in strokovni direktor kliničnega centra naj bi izobraževal kot praktično edini zasebnik, pravi anonimka. V pismo, ki smo ga prejeli je še navedeno, da naj bi izobraževanja občasno izvajal celo v prostorih kliničnega centra, a za to ne ponuja nikakršnih dokazov, prav tako ne podatka o tem, ali je za morebitno uporabo prostorov podjetje Dušana Kebra plačalo najemnino.

Anonimni vir
Stari oglasi Kebrovega podjetja v zdravniških revijah

Za komentar smo poklicali Dušana Kebra. To je abotno. Smo v času, ko je zdravstvo pred popolnim propadom in malo je ljudi, ki se upajo izpostaviti v javnostmi in povedati, kaj je narobe. Sedaj pa se nas poskuša na tak način diskreditirati. Jaz se ne bom branil ali opravičeval, ker se nimam za kaj. Povejte mi, kaj je narobe, če človek v določenem življenjskem obdobju na trgu ponudi svoje znanje.”, nam je v telefonskem razgovoru dejal razburjeni Dušan Keber.

Anonimni vir
Stari oglasi Kebrovega podjetja v zdravniških revijah