Pretep kot povod?

Ker so Romi, jim lokalu v Murski Soboti niso postregli pijače

G.G.
6. 1. 2023, 10.21
Posodobljeno: 6. 1. 2023, 10.31
Deli članek:

Natakarica v Černelavcih je v začetku decembra 2021 trojici gostov povedala, da jim ne bo postregla pijače, ker so Romi.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zakaj? Ker se je dan pred njihovim obiskom skupina Romov v tem lokalu sprla in zapletla v pretep. Če bi zdaj postregla njim, bi morala tudi drugim Romom, je svojo odločitev obrazložila natakarica, ki je bila prepričana, da je med njimi tudi oseba, povezana s fizičnim napadom nanjo oziroma nedavnim pretepom. Natakarica je kasneje dodala, da je utrpela močne udarnine po celem telesu in je bila posledično v hudem šoku, zato je zaradi strahu zavrnila streženje pijače osebi, ki je bila povezana s storilci. Toda priče so povedala, da je bila natakarica dobre volje in je prisedla k trojici, med katero naj bi bil pretepač.

Zavrnjeni gostje so bili šokirani, saj niso pričakovali, da se lahko zgodi kaj podobnega. Lokal so zapustili, vendar so se ob tem dogodku počutili manjvredne in ponižane. Menijo, da gre v konkretnem primeru za diskriminacijo na podlagi etničnega porekla.

Zadevo so prijavili zagovorniku načela enakosti, ki je preučil primer in ugotovil, da so bili ti trije gosti »diskriminirani na podlagi njihove osebne okoliščine narodnosti oziroma etničnega porekla.« Zagovornik se je pozanimal pri Policijski upravi Murska Sobota in izvedel, da nihče od treh nepostreženih gostov v času omenjenega pretepa ni bil v lokalu.

Zagovornik je tako ugotovil, da je lokal z zavrnitvijo postrežbe trojici gostov samo zato, ker so Romi, kršil prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev javnosti, in sicer na podlagi osebne okoliščine narodnosti ali etničnega porekla.