Korak naprej

Nova vlada načrtov za vetrne elektrarne ni dala v predal

Jana Krebelj
5. 1. 2023, 17.25
Posodobljeno: 5. 1. 2023, 17.58
Deli članek:

Za sprejem na vladi je pripravljen sklep, s katerim se bo lahko začela priprava državnega prostorskega načrta (DPN) za polje vetrnih elektrarn v bližini Dolenje vasi. Avtorica: Jana Krebelj Foto: Petra Mezinec, Profimedia

Petra Mezinec
Vetrnica, ki že stoji pri Dolenji vasi, bi bila približno 100 metrov nižja od novih, ki jih tam še načrtujejo investitorji.

Vse študije za pripravo DPN bosta plačala investitorja, družbi AAE Gamit in AAE Ventur. Domačini, ki so proti vetrnicam, in preostala zainteresirana javnost bodo v postopek priprave DPN vključeni, kot to zahteva prostorska zakonodaja.

Investitorja ter ministrstvi za okolje in infrastrukturo so pobudo za postavitev vetrnega polja domačinom predstavili decembra 2021. Leto pozneje je na vladi vse nared za naslednji korak: sprejetje sklepa o izvedbi državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas. Predlog sklepa je bil tik pred koncem leta objavljen med vladnimi gradivi.

Dolenja vas je le del obsežnejšega načrta

Državni proračun ne bo imel nobenih stroškov, saj bosta pripravo DPN in vseh strokovnih podlag plačala AAE Gamit in AAE Ventur. Investitorja bosta morala izvesti tudi postopek celovite presoje vplivov na okolje, ne bo pa jima treba opraviti presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe plana na varovana območja.

Osnovni cilj načrtovane prostorske ureditve je izgradnja polja vetrnih elektrarn in s tem prispevek k povečanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, k čemur se je Slovenija zavezala tako v nacionalnih kot EU-dokumentih, pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor. Vetrnice bodo stale na območju divaške občine. »V polje vetrnih elektrarn Dolenja vas bo povezanih enajst novih vetrnih elektrarn moči do šest MW in že delujoča vetrna elektrarna z močjo 2,3 MW. Načrtovane so tudi vse potrebne spremljajoče ureditve: dostopne poti do posameznih vetrnih elektrarn in povezovalni elektroenergetski podzemni kabli za napetost 20 kV,« pojasnjujejo z okoljskega ministrstva. Vetrno polje pri Dolenji vasi je le del obsežnejših načrtov na senožeškem koncu. Povezava do RTP Divača bo namreč skupna za vetrne elektrarne pri Dolenji vasi ter za načrtovani vetrni polji Park vetrnih elektrarn Senožeška brda in Polje vetrnih elektrarn Zajčica. V bližini, vendar že na območju sežanske občine, bi stalo še polje vetrnih elektrarn Griže - Veliko polje.

Za vsako vetrnico 40-krat 80 metrov

Vsaka vetrnica pri Dolenji vasi bo stala na platoju, velikem približno 40-krat 80 metrov. »Stojna mesta so od naselij oddaljena najmanj 800 metrov, sicer pa več kot 1000 metrov. V primeru manjše razdalje bodo upoštevani omilitveni ukrepi (odkup, rušitev, opustitev ...). Točno število stojišč in točna lokacija vetrnih elektrarn znotraj širšega območja (ter pripadajoče dostopne poti in kablovodi) bosta določena na podlagi okoljske preveritve in študije variant,« v gradivu, o katerem bo že v kratkem odločala vlada, pojasnjujejo na ministrstvu. Krajani Dolenje vasi so postavitvi vetrnega polja do zdaj odločno nasprotovali. Tudi Občina Divača je že leta 2004 sklenila, da nasprotuje postavitvi vetrnih elektrarn na svojem ozemlju, proti so se izrekli tudi ljudje na referendumu. Pred dobrim letom je Občina Divača že zavrnila konkretni projekt pri Dolenji vasi. Sprejela je sklep, da nasprotuje umeščanju vetrnih elektrarn na območju Občine Divača, ter zahtevala, naj se upošteva na referendumu izraženo mnenje občanov.

Investitorji so sicer decembra 2021 domačinom predstavili še več podrobnosti o novih vetrnicah, ki jih želijo postaviti pri Dolenji vasi. Te bi bile še enkrat višje od vetrnice, ki že stoji in je visoka sto metrov. Nove vetrnice bi imele pri temelju premer med 15 in 20 metri, stolp bi bil visok med 100 in 150 metri, elipse pa bi v premer merile od 115 do 180 metrov. Novi objekti bi bili tako višji od 200 metrov.