Protest v Ljubljani

FOTO: Vozniki avtobusov imajo dovolj, vse, kar želijo, je dostojno plačilo in osnovno človekovo dostojanstvo

S.R./STA
17. 12. 2022, 11.03
Posodobljeno: 17. 12. 2022, 11.28
Deli članek:

Vozniki avtobusov so na današnjem shodu v Ljubljani pozvali k dostojnim plačam. Njihova glavna zahteva je zvišanje plač za letno stopnjo inflacije.

Bobo
Protest Sindikat voznikov avtobusov Slovenije.

Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije so že konec novembra opozarjali na slabe razmere v panogi, pri čemer so opomnili tudi na možnost stavke. Opozorili so tudi na negativne posledice, ki bi jih lahko za samo dejavnost prinesla pred kratkim sprejeta novela zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev. Danes se je nekaj več kot 50 članov sindikata zbralo na protestnem shodu pred upravno stavbo družbe Nomago v Ljubljani, a so ob tem opozorili, da se shoda udeležujejo delavci več podjetij, Nomago pa so si izbrali izključno zaradi tega, ker gre za največjega delodajalca v javnem cestnem potniškem prometu.Sindikat je sicer zahtevo za dvig plač podal v vseh podjetjih, kjer je prisoten. Med drugim se bodo pogajali v podjetjih Arriva, Nomago, AP Murska Sobota in Marprom. Pri pogajanjih pa bodo vztrajali tudi za ceno stavke, poudarjajo.

Bobo
Protest Sindikat voznikov avtobusov Slovenije.

V preteklosti so osnovne plače sicer uspeli spraviti na dostojni nivo, a je vmes prišla rekordna inflacija, je na shodu dejal zunanji strokovni sodelavec sindikata in generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf. "Prišlo je do izrazitega pomanjkanja delovne sile in s tega stališča je dostojno plačilo, ki ga zahtevamo, vsaj 1500 evrov osnovne plače," je Volf naštel med razlogi za protest. Delodajalce so v socialnem dialogu skušali prepričati, da je to nuja. "Kjer je povpraševanje večje, kot je ponudba, seveda cena naraste," je dejal in izpostavil, da je pri cestnem potniškem prometu pri voznem osebju ravno obratno.

Delodajalci se izgovarjajo na ministrstvo in na subvencije, a voznikov to ne zanima, je dejal. "Nas zanima samo, da imajo vozniki avtobusov, ki delajo petke in svetke ter prevažajo naše nadražje, dostojno plačilo, delovni čas, ki jim omogoča družinsko življenje in osnovno človekovo dostojanstvo," je poudaril. Protestni shod so zato nadaljevali tudi pred ministrstvom za infrastrukturo, kjer so znova pozivali: "Dajte se sestati z nami in dajte nam višje plače!"

Bobo
Protest Sindikat voznikov avtobusov Slovenije.

Povprečna bruto plača nad slovenskim povprečjem

Na protestni shod so se že odzvali v družbi Nomago, kjer so navedli, da je povprečna bruto plača voznikov v njihovi družbi tako nad slovenskim povprečjem kot tudi nad povprečjem panoge. V odzivu so dodali, da imajo z zaposlenimi vseskozi konstruktiven dialog in da ga bodo imeli tudi v prihodnje.

"V zadnjih letih smo v sodelovanju s predstavniki zaposlenih uspeli pomembneje izboljšati pogoje za delo ne zgolj v Nomagu, temveč v celotni panogi," so sporočili iz Nogama.

V teh letih so se pomembneje zvišale tudi plače in druge ugodnosti zaposlenih v Nomagu, letošnja rast povprečnih plač voznikov v družbi Nomago pa je celo presegla stopnjo inflacije, pojasnjujejo. "Vsekakor pa si želimo te pogoje v prihodnje še dodatno izboljšati in tudi aktivno delujemo v tej smeri," so dodali.

Zapisali so tudi, da nihče od zaposlenih v Nomagu ne prejema minimalne plače. "Povprečna plača za voznike v letu 2022 pa znaša 1821 evrov, kar je 11,4 odstotka več kot v minulem letu in 29,4 odstotka več kot v letu 2020," so zapisali. Poleg tega so v letošnjem letu za 17 odstotkov zvišali nadomestilo za prevoz zaposlenim, navajajo. Ti so prejeli tudi 1500 evrov regresa ter 500 evrov nagrade za poslovno uspešnost, so zapisali.

Vozniki imajo v povprečju 28 dni letnega dopusta, prejemajo pa tudi benefikacijo v višini 8 oziroma 8,2 odstotka svoje bruto plače, vsak mesec pa Nomago v povprečju posameznemu vozniku vplača približno 150 evrov benefikacije, so zapisali.

Vozniki v družbi Nomago prejemajo tudi dodatek za vzdrževanje standardov, torej za urejenost avtobusov. Poleg tega jim pripadajo tudi dodatki za delo v delovnem času, ki je za njih manj ugoden, in druge dodatke, še pojasnjujejo.