gala večerja

Janša obkrožen z jastrebi in teoretiki zarote

S.R./STA
9. 12. 2022, 10.57
Posodobljeno: 9. 12. 2022, 11.06
Deli članek:

Kot je znano, se prvak stranke SDS te dni mudi čez lužo, kjer se udeležuje več srečanj konservativcev.

Profimedia
Janez Janša

Janša je odpotoval v Washington, kjer potekajo srečanja konservativcev, na katerih bo prisoten tudi sam. Janšo je skupaj z Avstrijcem Sebastianom Kurzem in Avstralcem Scottom Morrisonom namreč avgusta letos za častnega člana svetovalnega odbora imenovala Mednarodna demokratska zveza (IDU), ki na svojem forumu vsako leto združuje konservativne politike s celotnega sveta. Janša se je v četrtek že udeležil razprave o vojni v Evropi in obnovi ozemeljske celovitosti Ukrajine ter glede na objavo na Twitterju govoril o nujnosti nadaljnje širitve zveze Nato.

Janšo danes čaka gostovanje na sprejemu, nato bo jutri sledila gala večerja Kluba mladih newyorških republikancev, najstarejše tovrstne organizacije v ZDA, ki promovira načela republikanske stranke. Na večerji, na kateri bo beseda predvidoma tekla o ameriški in transatlantski politiki, se bo zbrala pestra druščina. V oči bodejo predvsem nekatera imena, povezana bodisi s teorijami zarote bodisi z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Pisana druščina

Tako bodo na gala večerji kot posebni gostje prisotni sin bivšega predsednika ZDA Donald Trump mlajši, bivši newyorški župan Rudy Giuliani, prišel pa naj bi tudi bivši strateg predsednika Trumpa Steve Bannon. Še več, poleg številnih drugih osebnosti ameriške politične desnice bodo med posebnimi gosti tudi ustvarjalec teorij zarot Jack Posobiec, Trumpov politični svetovalec Roger Stone in razvpita zvezna kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Green. Gre za pisano druščino.

Profimedia
Marjorie Taylor Green

Taylor Greenova je denimo znana po širjenju nevarnih teorij zarote, vključno s tistimi, povezanimi s terorističnim napadom na newyorška dvojčka septembra 2001 in kalifornijskimi požari. Slednje naj bi glede na teorijo zarote zanetili judovski laserji iz vesolja. Marjorie Taylor Green v slogu prav tako razvpitega »teoretika« ter lastnika radijske in spletne postaje Infowars Alexa Jones zanika tudi strelske pohode na ameriških šolah.

Teorije zarote nikoli niso daleč tudi od 78-letnega Giulianija, nekdanjega državnega tožilca in nekdaj priljubljenega župana New Yorka, ki pa se je v zadnjem desetletju ob boku Trumpa znašel v spirali polresnic, laži in obtoževanj ter s tem zakockal ves ugled, ki si ga je pridobil v svoji karieri.

Profimedia
Steve Bannon

O strategu Bannonu bi bilo mogoče napisati knjige. Gre za nekdanjega Trumpovega svetovalca z izjemno problematično zgodovino. Državno tožilstvo v New Yorku je zoper Bannona vložilo obtožnico, ki ga bremeni pranja denarja, goljufije in zarote. Obtožujejo ga, da je ogoljufal donatorje, ki so prispevali sredstva neprofitni organizaciji za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Sledi nekdanjega vodje desničarskega novičarskega portala Breitbart vodijo tudi na drugo stran luže. Svoj prstni odtis je pustil na odmevni aferi Cambridge Analytica in brexitu, dejaven je bil tudi pri raznih kravjih kupčijah v drugih državah po svetu.

Klub mladih newyorških republikancev je sicer zadnja leta tarča kritik, da gre vse bolj v skrajnosti. Tako je, na primer, oktobra za zmagovalca predsedniških volitev v Braziliji razglasil Jairja Bolsonara.