Pozornost naj posvetijo bolnikom

Na mizi imajo višje plače! So v Fidesu "izgubili stik z realnostjo"?

G.G./STA
8. 12. 2022, 17.42
Posodobljeno: 8. 12. 2022, 17.48
Deli članek:

Zdravnikom ni bilo dovolj povišanje plač, odločili so se za stavko. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je odločitev glavnega odbora sindikata Fides povsem neutemeljena in sproža vprašanje, "ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi".

Bobo
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik

Ministrica Ajanović Hovnik poudarja, da vlada zdravnikom ničesar ne jemlje, njihovih plač ne niža, pač pa, nasprotno, ponuja zvišanja za od osem do 20 odstotkov oz. v nekaterih redkih primerih tudi za več.

Ob tem pojasnjuje, da vlada daje prednost mladim zdravnikom, katerih plače so res nizke, medtem ko za tiste v 57. plačnem razredu, in teh je kar 37 odstotkov, predlaga 8-odstotno zvišanje - ne da bi vlada kot pogoj za to postavljala večjo storilnost zdravnikov.

"V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oz. bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli - in to je pravočasna, skrbna obravnava," je v odzivu na napoved začetka stavke še zapisala ministrica.

Zadnja in najvišja možna ponudba

Poudarila je, da vlada mora in želi v času energetske krize ter inflacije poskrbeti za vse prebivalke in prebivalce, zlasti za šibkejše in ogrožene. Zato je glede na makroekonomske kazalce vladna ponudba zdravnikom zadnja in najvišja možna.

Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je na današnji seji namreč sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v sindikatu Fides sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve.