Še naprej bi se pogajali

Kocka je padla, zdravniki bodo januarja stavkali

S.R./STA
8. 12. 2022, 15.15
Posodobljeno: 8. 12. 2022, 15.41
Deli članek:

Po neuspelih pogajanjih med vlado in Fidesom je zdaj jasno, da bodo zdravniki stavkali. Stavka se bo začela januarja, s pogajanji pa želijo nadaljevati.

Bobo
Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Spomnimo, vladna stran je včeraj z reprezentativnimi sindikati parafirala dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Slednji vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav Fidesa na parafiranje dogovora ni bilo.

Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je namreč na današnji seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

Kot je na novinarski konferenci povedal podpredsednik sindikata in vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič, si v sindikatu želijo, da bi z vladno stranjo nadaljevali pogajanja o odpravi nesorazmerij. Poziv so na vlado naslovili prejšnji teden, a odgovora niso prejeli, je dejal.

Potem, ko je vladna stran prejšnji teden predstavila zadnjo ponudbo dviga plač za zdravnike in zobozdravnike in ob tem zaključila pogajanja, vodstvo sindikata z njo ni bilo zadovoljno. Mnenje članstva so nato preverili z anketo, ki je pokazala enako - zdravniki s ponudbo niso zadovoljni, ker ustvarja plačna nesorazmerja in anomalije, saj mlajšim zdravnikov ponuja bistveno višji dvig kot izkušenejšim.

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v sindikatu Fides sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse. Pridružitev stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens.