Vse bolj napeto

Bodo Slovenci zaradi grozljivih razmer v zdravstvu spet šli na ulice?

P.K.
8. 12. 2022, 14.25
Posodobljeno: 8. 12. 2022, 15.58
Deli članek:

Na družbenih omrežjih je moč spremljati burne odzive na včerajšnji predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči. Ukinjali naj bi urgentne ambulante. Ljudi je strah.

Bobo
Na družbenih omrežjih je v povezavi z zdravstvom in stanjem, v katerem je, vse pogosteje slišati besedo "upor".

Po predlogu ministrstva naj bi v nekaterih občinah ukinili urgentne ambulante. Zdravniki bi se tako ob terenskih intervencijah pripeljali iz drugega kraja.

Da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da do tega ne bo prišlo, so že napovedali v Kamniku. Predlog bi namreč kamniško urgentno ambulanto ukinil v celoti, nadomestila pa naj bi jo akutna ambulanta za nujne in neodložljive primere, nekakšna dežurna ambulanta, ki bi delovala ob delavnikih od 7. do 20. ure.

Je to zaradi kadra?

Kamniški župan Matej Slapar je na spletni strani Občine Kamnik napisal, da bi bila ukinitev dostopa do urgentnega zdravnika nesprejemljiva, saj je Kamnik hribovita in razgibana občina. Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik Sašo Rebolj, specialist družinske medicine, pa je o predlogu ministrstva za zdravje dejal, da ima občutek, "da bi se prezasedeni urgentni centri radi polastili našega kadra s tem, da bi se periferne urgence zaprle, kar se mi ne zdi sprejemljivo."

Tudi ZD Slovenske Konjice po predlogu ministrstva ne bi postal satelitski urgentni center. Direktor tamkajšnjega zdravstvenega doma Dejan Verhovšek namreč pravi, da je območje, ki ga pokrivajo - občine Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje, veliko in bi z uveljavitvijo predloga ponoči ter ob vikendih in praznikih izgubilo dežurnega zdravnika, kar je za označil za nesprejemljivo, kljub argumentom o razbremenitvi zdravnikov.

profimedia
Do 15 minut več čakanja na rešilca?!

Zdravnik bi se v primeru nujnega stanja na območju, ki ga pokriva ZD Slovenske Konjice, po predlogu pripeljal iz ZD Slovenska Bistrica. Dostopnost je med krajema zaradi avtoceste sicer dobra, pravi Verhovšek, a čas intervencije podaljša za do 15 minut, je opozoril.

Bodo spet protesti?

Na Facebooku se je nedavno zaradi razmer v zdravstvu ustanovila skupina Ustavimo rušenje javnega zdravstva, v kateri se je v kratkem času zbralo skoraj 2.000 članov. Ti vanjo zapisujejo svoje razmišljanje o kritičnem dogajanju, predvsem pa žalostne zgodbe o tem, kako so ostali brez zdravnika, koliko časa čakajo na pregled in o drugih težavah.

Po pisanju članov skupine je razvidno tudi, da jih zelo skrbi ukinitev urgentnih ambulant: "To je na meji norosti. Upor."  Besede drugega so uperjene v sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki je danes, ker še nimajo plač po svojem okusu, napovedal stavko: "Kje ste, Fides? Vedno se zavzemate samo zase, za svoje plače?! Kaj pa, ko vam pred lastnimi očmi propada zdravstvo, ko trpijo ljudje, za skrb katerih ste zavezani?! Ne boste dvignili glasa," jih kritizira. Oglasi se tudi Valentin: "Nam, pacientom, je dovolj, da sindikat Fides ne naredi nič za urejanje razmer v zdravstvu, da je Zdravniška zbornica močnejša od ministrstva za zdravje, da so zavarovalnice močnejše od ministrstva za zdravje. Sramotno, nedostojno, neetično," je dodal.

Kot je razbrati iz komentarjev, člani resno razmišljajo o organizaciji protestov, tako kot takrat, ko so ti potekali zaradi koronskih ukrepov. Bomo na ulicah spet videli Slovence, ki državo rotijo, naj nekaj ukrene in poskrbi za ključno vrednoto – zdravje?!