Neupravičena odsotnost

Poslancem bodo za "špricanje" sej odvzeli dnevni zaslužek

G.G.
7. 12. 2022, 18.33
Posodobljeno: 7. 12. 2022, 18.35
Deli članek:

Komisija za poslovnik je sprejela zanimiv sklep. Odslej se bo neupravičena odsotnost poslancev na sejah državnega zbora sankcionirala.

Bobo
Fotografija je ahivska

Upravičenost odsotnosti poslancev ugotavlja mandatno-volilna komisija. V kolikor bo poslanec neupravičeno odsoten, bo sankcioniran na način, da mu ne bo pripadal dnevni zaslužek in stroški za tisti dan, so pojasnili v kabinetu predsednice DZ.

Mandatno volilna komisija bo sicer spremembe pravilnika za ugotavljanje neopravičene odsotnosti poslancev vzela pod drobnogled in ga po potrebi spremenila v skladu s poslovnikom, so še sklenili na seji.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je namreč na komisijo za poslovnik naslovila več vprašanj za tolmačenje poslovnika glede prisotnosti poslancev na sejah. Med drugim, ali je mogoče prisotnost na sejah enačiti z navzočnostjo ob glasovanju, pa tudi, ali predsedujoči lahko navede odsotne poslance, ki se niso opravičili, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predsednica DZ je sicer na seji v začetku julija poslance razburila prav s tem, ko je povedala, kdo izmed odsotnih poslancev se ni opravičil. Za tem je Klakočar Zupančičeva opravila posvet z vodji poslanskih skupin, pri čemer so sklenili, da bo člene poslovnika tolmačila komisija DZ za poslovnik.