Prva resna trenja v Golobovi vladi

Bobnarjeva bo odstopila, ker se ne želi znebiti Janševih kadrov

Mihael Korsika
7. 12. 2022, 17.19
Posodobljeno: 7. 12. 2022, 17.48
Deli članek:

V ozadju spora med predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar je bilo vprašanje, ali lahko kadri, ki so v času vlade Janeza Janše opravljali »umazano« delo, še naprej sodelujejo pri vodenju policije.

Bobo
Zaradi izgube zaupanja je Robert Golob napovedani odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar sprejel.
Ali lahko kadri, ki so v času prejšnje vlade opravljali »umazano« delo, še naprej sodelujejo v vodstvu policije?

Predsednik vlade Robert Golob je že po petkovem sestanku z notranjo ministrico javno priznal,  da imata z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar v marsičem različne poglede. »Sva se pa sicer danes pogovarjala o marsičem, imava v marsičem različne poglede, ampak o tem bo sporočilo posredovano kasneje,« je dejal Golob.

Uradno ni znano, zakaj je ministrica napovedala odstop. Trenutno se namreč mudi v Bruslju na zasedanju ministrov za notranje zadeve, na katerem bodo med drugim odločali o vstopu Hrvaške, Romunije in Bolgarije v schengen. Glede na program naj bi se v Slovenijo vrnila v petek zvečer, odstopno izjavo pa naj bi podala po vrnitvi.
Informacija, da bo Bobnarjeva podala odstopno izjavo, je prišla le nekaj ur za tem, ko je na vlado skupaj z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom posredovala pojasnila o tem, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk na policijo. Po tem, ko je Bobnarjeva v petek namignila na politične pritiske na policijo, je namreč premier zahteval pojasnila.

»Pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je danes prejel predsednik vlade dr. Robert Golob, ne potrjujejo izjav ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar glede politizacije policije. Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdorkoli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke. V interesu celovite obveščenosti pričakujemo, da bo policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti,« so pozno popoldne sporočili iz kabineta predsednika vlade. Zaradi izgube zaupanja bo Golob napovedani odstop ministrice sprejel, so dodali.

V ozadju spora med predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar je bilo po naših zanesljivih informacijah vprašanje, ali lahko kadri, ki so v času vlade Janeza Janše opravljali »umazano« delo, še naprej sodelujejo pri vodenju policije.

Sporna trojica

STA
Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Mitja Jager je v času Janševe vlade pisal ovadbe proti protestnikom.

gov.si
Tomaž Pečjak je danes desna roka generalnega direktorja policije.

Bobnarjeva se po naših informacijah ni želel znebiti Janševega kadra, saj je prepričana, da so »vsi po duši policisti«, nam je zaupal naš vir. Po naših zanesljivih informacijah je šlo predvsem za Mitja Jagra, ki še vedno zaseda mesto pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije. Jager je v času Janševe vlade brez težav pisal ovadbe proti protestnikom.

Tomaž Pečjak je bi do julija 2021 namestnik generalnega direktorja policije, nato pa mu je tedanji generalni direktor policije Anton Olaj odredil dela in naloge v vodstvu policije, kjer je bil Pečjak zadolžen za različne projektne skupine. Danes je Pečjak ponovno desna roka generalnega direktorja policije.

Tretje ime, glede usode katerega se Golob in Bobnarjeva nista strinjala, je Jože Senica, ki je bil v času Janševe vlade Olajev pomočnik, danes pa je prav tako pomočnik generalnega direktorja policije.

Napovedan odstop Bobnarjeve bo predstavljal prvo ministrsko menjavo obstoječe vlade Roberta Goloba, ki je mandat nastopila 1. junija letos. Do več sprememb ekipe pa bo prišlo še po uveljavitvi novega zakona o vladi.

Za komentar napovedanega odstopa smo zaprosili tudi parlamentarne stranke. Odzvali so se le v Levici, kjer so sicer v ponedeljek poudarili, da se v razčiščevanje med Golobom in Bobnarjevo ne bodo vpletali. »V zvezi z dosedanjim delom ministrice za notranje zadeve v Levici nimamo pritožb, zato obžalujemo, da premier in ministrica nista uspela najti skupnega dogovora.« Prav tako je njeno delo kot pozitivno ocenil minister za delo Luka Mesec.

Poslanci Gibanja Svoboda podprli premierja
Golob ima popolno podporo poslanske skupine Svoboda, je dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic.

V Novi Sloveniji so nam povedali, da odstopa Bobnarjeve ne bodo komentirali.

Morda je ob napovedanem odstopu še najbolj presenetljivo, da se nanj, niti na Twitterju, še pet ur kasneje ni odzval prvak SDS Janez Janša.

Policija si zasluži strokovno vodstvo, in ne političnega

Pred volitvami so v Gibanju Svoboda za STA na vprašanje, ali bi zamenjali ljudi na ključnih mestih v varnostnih strukturah, odgovorili, da si zaposleni v varnostno-obrambnih ter zaščitno-reševalnih organih in službah zaslužijo strokovno vodstvo, in ne političnega. Napovedali so, da bodo zlorabe in škodljive vplive politike na institucije preprečevali z nadaljnjo profesionalizacijo in krepitvijo ustreznega civilnodružbenega nadzora.