najbolj legendarne izjave?

»Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej,« a bosta »ključna naslednja dva tedna«

R.T.
7. 12. 2022, 09.10
Posodobljeno: 7. 12. 2022, 10.57
Deli članek:

Kolena se jim šibijo ob milih zvokih svetega zvona, piskra in ponve, zdaj pa se naslajajo še ob najbolj »legendarnih izjavah« v zgodovini Slovenije.

Profimedia
/

V Čezvesoljski zombi cerkvi blaženega zvonjenja so se odločili za poseben sociološki eksperiment, razrešiti prastaro uganko, kakšne so dejanske pomnilniške kapacitete Slovenca. Ali pa je zadeva precej bolj preprosta. Ni nobenega eksperimenta, se pa vestno vrti števec komentarjev, njihova pobuda pa se, kot se za cerkev spodobi, širi v doslej še neosvojene krajine na družabnih omrežjih. A pri Čezvesoljski zombi cerkvi blaženega zvonjenja nič ni preprosto.

Kot je razvidno s spletišča Wikipedia, gre v primeru zombi cerkve za sodobno verstvo v Sloveniji, ki je bilo ustanovljeno marca 2013, v državni register verskih skupnosti pa vpisano leta 2014. Ponašajo se s podatkom, da so po številčnosti članstva 5. največja cerkev pri nas. Še več, šlo naj bi za »najhitreje rastoče verstvo na Slovenskem.« Častijo sveti zvon, pisker in ponev, njihove maše pa potekajo pred svetim hramom korupcije, slovenskim parlamentom. Kakor koli, zdaj so se odločili, da Slovencem vržejo kost. »Izbiramo najbolj legendarne izjave v zgodovini Slovenije,« so zapisali na Facebooku, Slovenci pa so začeli brskati po spominu.

Do tega trenutka je največ navdušenja požela izjava Jožefa Horvata iz NSi, ki jo je leta 2020 izrekel na eni od sej državnega zbora: »Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.« V srcih se je strast prebudila tudi ob izjavi takratne vodje svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar, ki je decembra lani ob polemiki glede tega, zakaj je na stojnicah prodaja kostanja dovoljena, prodaja pijače in hrane pa ne, postregla z naslednjo domislico: »Kostanj praviloma jemo med hojo in grdo mečemo luščine po tleh. Tako da je način tukaj popolnoma drugačen kot pri kuhanem vinu, ko se po navadi ustavimo pri stojnici.«

»Predsednik republike, ki je sicer vse bistveno iz decembra 2013 pozabil, kar ni pozabil, pa zmaličil, je ta konec tedna vendarle izpolnil eno od danih obljub in pridno drsal v jeseniški dvorani Podmežakla menda kar vseh deset ur,« je leta 2014 v Dnevniku zapisal pisatelj, urednik in prevajalec Aleš Čar, izjavo pa so zdaj obudili uporabniki na Facebook strani zombi cerkve. Čar je ciljal seveda na takratnega in sedanjega predsednika Boruta Pahorja, ki ga bo 23. decembra nasledila novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar

Še ena izjava je »ključna sta naslednja dva tedna,« ki je zdaj že ponarodela ter ima več proponentov in oblik, v najhujšem obdobju pandemije covida-19 pa so po njej radi posegli različni prvoborci.

Vreča je sicer še vedno polna, v njej pa se brez dvoma skrivajo nebrušeni diamanti.