Središče ob Dravi

Janša je navijal za ponovno štetje, kandidat SDS pa je mirno sprejel najbolj tesen poraz

G.G./STA
6. 12. 2022, 21.25
Posodobljeno: 6. 12. 2022, 21.30
Deli članek:

Na lokalnih volitvah je bilo najbolj napeto v Središču ob Dravi. Danes so končno potrdili rezultat.

Facebook
Toni Jelovica

Drugi krog županske tekme v obmejnem Središču ob Dravi se je v nedeljo končal z najbolj tesnim izidom, saj je neodvisni kandidat Toni Jelovica prejel 578 glasov, njegov protikandidat in aktualni župan Jurij Borko, ki je bil na čelu občine vse od njene ustanovitve leta 2006, pa 577.

Volilna komisija je, potem ko je že v nedeljo dvakrat preštela vse glasove, do danes čakala na morebitne pritožbe zoper rezultat, a je Borko že dan po volitvah dal vedeti, da se verjetno ne bo pritožil, in izrazil pričakovanje, da bo volilna komisija v torek uradno potrdila Jelovico za novega župana. Predsednica volilne komisije Klavdija Kreč je danes potrdila, da na rezultat volitev ni bilo pritožb, zato so postopek zaključili. Novi župan bo tako Jelovica.

"Najverjetneje je na rezultat vplivala želja ljudi po novih obrazih. Sami smo peljali umirjeno kampanjo in imamo mirno vest, ljudje pa so povedali svoje," je po nedeljskem porazu dejal Borko, ki se s tem verjetno poslavlja od lokalne politike.

Novi župan Jelovica je zmago pripisal svojemu volilnemu programu, ob tem pa dodal, da so se občani očitno odločili za spremembe. "Moj program gre zlasti v smeri zagona industrijske cone in novih delovnih mest, s čimer bomo skušali ustaviti odseljevanje mladih," je še povedal.

Za župana v omenjeni obmejni občini so se sicer potegovali štirje kandidati, Jelovica pa je bil s 42,6 odstotka najboljši že v prvem krogu. Borko je prejel 39,1 odstotka in se tako uvrstil v drugi krog. Kandidat SDS Andrej Horvat je dobil 14,7 odstotka glasov, kandidatka NSi Renata Požgan Bubek pa 3,5 odstotka glasov.

Odhajajoči župan je v preteklosti kandidiral kot kandidat SDS, čeprav je slednja imela tokrat v občini drugega kandidata. A že na volilni večer v drugem krogu se je za ponovno štetje zaradi "razlike enega glasu v škodo našega kandidata" preko Twitterja zavzel tudi prvak stranke Janez Janša.