po storitve odpravi čez mejo

Od turističnih agencij za dentalni turizem do specializiranih klinik

Monika Horvat
6. 12. 2022, 19.56
Deli članek:

Zobozdravstveni turizem cveti. Vse več Slovenk in Slovencev se zaradi dolgih čakalnih dob pri nas in na drugi strani nižjih cen odloči za zobozdravstvene storitve čez mejo.

Dreamstime
Nižja cena naj bi bila eden izmed glavnih razlogov za opravljanje zobozdravstvenih storitev v tujini.
Kot kaže, se slovenski zavarovanci vse bolj zavedajo, da lahko pod določenimi pogoji prejmejo tudi delno ali celotno povračilo stroškov zdravljenja v tujini. Letos je bilo namreč iz zdravstvene blagajne izplačanih že za več kot 600 tisoč evrov povračil (na račun izdanih napotnic), od tega večina, kar 480 tisoč evrov, za zobozdravstvene storitve, kar je več kot v celotnem lanskem letu.

Zobozdravstveni turizem je že leta aktualen. Slovenci najpogosteje zaradi nižjih cen odidejo v južne države – na Hrvaško, v Srbijo ... V tem so tam prepoznali svojevrstno turistično nišo. Številni tuji zobozdravniki turistični del jemljejo tako resno, da imajo tako rekoč specializirane ordinacije za tujce. Ena izmed klinik, ki ima sedež na Reki, ponuja celotno zobozdravstveno turistično potovanje, od zobozdravstvenih storitev do udobnih nastanitev v apartmajih in hotelih, za skupine po pet ali več oseb lahko po dogovoru poskrbijo celo za prevoz. Toda to ni vse. Turistom med tem časom, ko čakajo med enim in drugim zobozdravstvenim posegom, ponujajo celo izlete. Ti se, medtem ko čakajo na lepši nasmeh, lahko še sončijo, si ogledajo kakšno znamenitost in podobno.

Po nove zobe čez mejo

Ugodnejše zobozdravstvene storitve in krajše čakalne dobe so še posebej zanimive za prebivalce ob meji. Tudi v moderno urejeni Polikliniki Galeković, ki je v hrvaški Vinici ter je oddaljena le streljal od mejnih prehodov Ormož in Zavrč, poleg zobozdravstvenih storitev v sodobno urejeni ordinaciji ponujajo nočitev v dveh apartmajih. Povprašali smo jih, koliko imajo slovenskih strank in kakšne so cene storitev, a se na naša vprašanja niso odzvali. Slišati pa je, da k njim zahaja veliko slovenskih pacientov, in to iz celotne države.

Pogoji za povračilo stroškov zdravljenja v tujini

Slovenskim bolnikom so sicer odprta vrata zdravljenja v tujini. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) jim lahko pod določenimi pogoji delno ali v celoti povrne stroške zdravljenja. Pravico do načrtnega zdravljenja v drugi državi članici EU lahko zavarovane osebe izkoristijo, če so pri nas izčrpane možnosti zdravljenja, če termin presega najdaljšo dopustno čakalno dobo pri vseh slovenskih izvajalcih ali pa na podlagi izdane napotnice zdravnika v Sloveniji, in sicer za zdravstvene storitve, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Podatki ZZZS kažejo, da je letos število zavarovancev, ki so podali zahtevek za povračilo stroškov zdravljenja v tujini – čeprav leta še ni konec –, že preseglo lanske številke. Lani je bilo za vračilo stroškov (na podlagi izdane napotnice) skupno podanih 1177 zahtevkov, letos do sredine novembra že 1737. Od tega se je leta 2021 približno polovica vseh vlog (557) nanašala na zobozdravstvene storitve, letos nekoliko manj – približno petina (316).

ZZZS je na podlagi prejetih zahtevkov zavarovanim osebam lani povrnil skupno skoraj pol milijona evrov (skoraj 498 tisoč evrov), od tega nekaj več kot 269 tisoč evrov za zobozdravstvene storitve. Letos je bilo povrnjenih že dobrih 621 tisoč evrov, pri čemer je šlo za zobozdravstvene storitve dobrih 482 tisoč evrov. »V skladu s 44. členom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije povrne stroške zdravljenja v tujini v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji, vendar največ toliko, kot znašajo dejanski stroški. V primeru, da je cena storitve pri nas višja, kot je zavarovanec plačal v tujini, se za povračilo upošteva znesek, kot je storitev stala v drugi državi članici EU,« so podrobneje pojasnili na ZZZS, kjer sicer še v zvezi z načrtnim zdravljenjem v tujini in vračilom denarja na splošno menijo, da bi bilo bolj primerno krepiti mrežo javne zdravstvene službe tako z izboljšanjem njene učinkovitosti kakor tudi z vključevanjem dodatnih kadrov in ambulant. To bi pomenilo boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev.

Endodontija in ortodontija

Tako lani kot letos je bilo odobrenih približno 87 odstotkov vlog. Vloge so največkrat zavrnjene, ker zavarovane osebe ne izpolnjujejo zahtevanih pogojev, denimo nimajo predhodno izdane napotnice, opravijo storitev, ki ni skladna z napotnico, ali storitev, ki ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zavarovanci sicer v tujini najpogosteje opravijo storitve s področij zobozdravstva (predvsem endodontija in ortodontija) in nevrologije (elektromiografija) ter kardiovaskularne kirurgije (operacija na ožilju – krčne žile). Med nabavljenimi medicinskimi pripomočki pa prevladujejo očala.

Po ortodontski aparat v tujino

Velika slabost našega zobozdravstvenega sistema so med drugim nedopustno dolge čakalne dobe na ortodontsko zdravljenje. Po javno objavljenih podatkih bi lahko pacient na prvi ortodontski pregled s stopnjo nujnosti »redno« najhitreje prišel šele junija 2025, nanj pa bi bilo treba čakati celo do februarja 2028. Zato ne preseneča, da se marsikdo po zobni aparat raje odpravi v tujino. Ravno zahtevki za povračilo stroškov za ortodontsko zdravljenje v tujini, ki se v večini primerov nanašajo na otroke, so med najpogostejšimi. Omenjene stroške ZZZS sicer krije na podlagi predhodno izdane napotnice zdravnika v Sloveniji. Storitev je treba opraviti v državah članicah EU. Eden izmed pogojev je še, da gre za storitev, ki je pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. ZZZS iz obveznega zavarovanja krije ortodontsko storitev zavarovancem, ki jim je bila potreba po zdravljenju ugotovljena ter prvi pregled opravljen pred 16. letom starosti, pravica iz obveznega zavarovanja pa velja tudi za zdravljenje po 18. letu starosti, vendar samo v primeru, če je bila potreba ugotovljena pred 16. letom starosti. Za ortodontsko zdravljenje, ki zahteva bolnišnično zdravljenje z nočitvijo, je potrebna predhodna odobritev ZZZS.

Zavarovalnica sicer povrne stroške do višine povprečne cene storitve, vendar ne več, kot znašajo dejanski stroški. Ta na primer za fiksni aparat znaša največ 2641 evrov in velja za celoten potek zdravljenja, vključno z izdelavo aparata za obe čeljusti. Naveden znesek je informativen, saj je povračilo stroškov odvisno od vrste zdravstvene storitve in dejavnosti, v okviru katere je storitev opravljena, ob tem navajajo na ZZZS.